Pompeo v Řecku podpořil mírové řešení sporů s Tureckem

Součástí jednání byly vedle regionálních problémů i otázky energetiky a role Řecka při diverzifikaci dodávek plynu do Evropy.

USA a Řecko vydaly společnou rezoluci, která se týká řešení konfliktu ve východním Středomoří v době, kdy se Ankara a Atény vracejí k diplomatickému řešení sporů. Ministr zahraničí USA Mike Pompeo Řecko navštívil na začátku své pětidenní cesty po jižní Evropě. Informuje Politico.

Rezoluce opakuje, že problémy s námořním rozhraničením musejí být řešeny mírovou cestou. Obě země také vyjádřily připravenost využít všechny odpovídající prostředky, které mají k dispozici, k ochraně stability a bezpečnosti v širším regionu.

Pompeo jednal se svým kolegou Nikosem Dediasem v Soluni na severu země. V úterý se Pompeo přesunul na americkou námořní základnu na Krétě, odsud směřuje do Itálie, Vatikánu a Chorvatska.

Americký ministr zahraničí navštívil Řecko letos už po druhé. Nynější návštěva následovala několik dní poté, co Řecko a Turecko přislíbily, že obnoví diplomatické rozhovory o svých sporech. USA podle Pompea kroky Turecka v oblasti východního Středomoří „hluboce znepokojují“.

Pompeo byl v září také na návštěvě Kypru, kde požadoval diplomatické řešení současného napětí. USA a Kypr podepsaly dohodu o vytvoření bezpečnostního výcvikového centra poté, co USA zrušily celkem 33 let platné embargo na dovoz zbraní na Kypr. Turecko tento krok kritizovalo.

Tématy soluňského jednání mezi USA a Řeckem byla také energetická spolupráce, nákupy zbraní pro řeckou armádu nebo spolupráce v oblasti vědy a technologií. USA se snaží, aby se Řeklo stalo energetickou křižovatkou a pomohlo Evropě diverzifikovat dodávky energií z Ruska. Atény dovážejí LNG z USA, staví nové plující skladiště LNG a v přístavu Alexandroupolis LNG terminál. Zemní plyn by odsud měl od roku 2023 směřovat do Bulharska a střední Evropy. USA se zajímají o nákup přístavu Alexandroupolis a Kavala.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.