Situace na německém trhu práce se zlepšuje

Nezaměstnanost v Německu v září oproti srpnu sice klesla, ale dopady koronavirové epidemie na trh práce jsou velmi patrné.

Poprvé od koronavirové krize klesl v září počet nezaměstnaných, hlásí německá statistika. Dopady koronavirové pandemie jsou ovšem i tak značné.

Nezaměstnanost v Německu v září oproti srpnu klesla. Počet nezaměstnaných klesl o 108 000 lidí a nyní tvoří 2,847 milionů lidí. Míra nezaměstnanosti je 6,2 %.

Nicméně dopady koronavirové epidemie na trh práce jsou velmi patrné. Ukazují se nicméně první známky zlepšení. Jenže i tak je počet nezaměstnaných oproti stejnému období minulého roku o číslo 613 000 větší. To je nárůst o 1,3 procentního bodu.

Klesá počet těch, kteří jsou na „kurzarbeitu“, tj. pracují v režimu zkrácené práce. Zde je pokles markantní, v červenci se „kurzarbeit“ týkal 4,24 milionů lidí, v srpnu to bylo 3,7 milionu. Největší rekord byl dosažen v dubnu, kdy výhod „kurzarbeitu“ využívalo 5,95 milionů lidí.

Poptávka po pracovních silách je nyní na nízké úrovni stabilní. S výjimkou automobilového průmyslu zatím nedochází k plošnému rušení pracovních míst.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.