Konflikt v Náhorním Karabachu se v pátek opět vyostřil

Pokračování bojů potvrdily obě strany konfliktu. Arménie vyhlásila bojovou pohotovost a Turecko slíbilo Ázerbájdžánu pomoc.

Arménie v pátek vyhlásila bojovou pohotovost pro všechny svoje ozbrojené síly. Reaguje tak na vyostření konfliktu o Náhorní Karabach v posledních dnech, sdělilo arménské ministerstvo obrany.

Arménská armáda je se nyní zaměřuje na rozmístění doplňovacích bodů pro personál a vybavení ve vojenských jednotkách, což by mělo okamžitě doplnit ztráty jednotek působících v obraně. Ázerbajdžánské ministerstvo obrany v pátek potvrdilo další vyostření bojů a pokračování vojenských operací. Ázerbajdžánská armáda měla obsadit řadu strategických výšek v oblasti linie střetu.

Psali jsme:

Putin a Macron vyzvali k zastavení bojů v Náhorním Karabachu

Mezitím arménské ministerstvo zahraničí potvrdilo připravenost země jednat o klidu zbraní v Náhorním Karabachu, a to v rámcích Minské skupiny při Organizaci bezpečnosti a spolupráce v Evropě (OBSE) a na základě dohod z let 1994–1996.

Premiér Arménie Nikola Pašinjan v pátek oznámil, že země má důkazy o přítomnosti Turecka v oblasti Náhorního Karabachu, které tak vojensky podporuje Ázerbájdžán. Podle Pašinjana Turecko poskytlo Baku vojenskou techniku, zbraně a vojenské poradce. Pašinjan v rozhovoru pro francouzský deník Le Figaro řekl, že považuje za vhodné, aby bylo pozastaveno členství Turecka v Minské skupině OBSE, a to právě kvůli tureckému vměšování do konfliktu na straně Ázerbájdžánu.

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavusoğlu v pátek prohlásil, že Turecko je připraveno vojensky pomoci Ázerbájdžánu v konfliktu o Náhorní Karabach. „Ať Arménie opustí Náhorní Karabach, my a Ázerbájdžánci jsme jeden národ, a není nic přirozenějšího než být s nimi… žádnou takovou žádost jsme od nich neobdrželi. Ale pokud taková žádost bude, tak na ni odpovíme, ať si říká, kdo chce, co chce,“ řekl Çavusoğlu.  Arménie má podle tureckého ministra zahraničí okamžitě opustit „ázerbajdžánské území“ a ti, kteří Arménii podporují, ji mají vyzvat k tomu, aby tak učinila.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.