Rusko a USA dnes jednají o strategické stabilitě

Zástupci Ruska a USA se sejdou v Helsinkách. Poslední dohodě o kontrole jaderných zbraní končí platnost v únoru 2021.

Podle informací ruského ministerstva zahraničí budou Rusko a USA během pondělí jednat ve finských Helsinkách o strategické stabilitě. Informuje agentura Reuters.

Poslední dohoda o kontrole jaderných zbraní New START, která platí mezi Ruskem a Spojenými státy, ukončí svoji platnost v únoru 2021. Rusko vidí minimální šance na prodloužení této dohody, protože nesouhlasí s podmínkami, které stanovují Spojené státy pro uzavření dohody nové.

Poslední jednání na téma strategické stability proběhla mezi Ruskem a USA konala v polovině srpna ve Vídni za účastni ruského náměstka ministra zahraničních věcí Sergeje Rjabkova a prezidentského vyslance pro kontrolu zbrojení Marshalla Billingslea.

Americký velvyslanec v Moskvě John Sullivan byl ve čtvrtečním rozhovoru pro Interfax optimističtější a řekl, že obě strany mohou do února dohody o kontrole jaderných zbraní dosáhnout.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.