Bílý dům zdrojem nákazy, zatímco americký ministr zdravotnictví jedná s odborníky o skupinové imunitě

Kolem skupinové imunity panuje mnoho otázek. Třeba, jak ochránit rizikové skupiny při volném šíření viru, když se před nemocí nepodařilo ochránit ani Bílý dům?

Podle informací serveru Politico se americký ministr zdravotnictví Alex Azar a Trumpův poradce Scott Atlas sešli během pondělka s několika lékařskými experty, kteří prosazují kontroverzní „skupinovou imunitu“. Jednání se konkrétně účastnili epidemiologové, kteří tento přístup zastávají: Martin Kulldorff (Harvard), Sunetra Gupta (Oxford) a Jay Bhattacharya (Stanford). Všichni tvrdí, že umožnění volného šíření viru mezi mladými a zdravými lidmi, zatímco rizikové skupiny populace se budou chránit, povede k získání dostatečné populační imunity a ukončí šíření nemoci. Bude možné se vyhnout karanténním opatřením a dalším krokům, které by měly škodlivý dopad na hospodářství.

Jiní experti ale mají odlišný názor. Tvrdí, že šíření nemoci covid-19 bez jakékoliv kontroly by vedlo k nesmyslným úmrtím, onemocněním a hospitalizacím, i pokud by se v USA podařilo izolovat rizikové skupiny obyvatel od těch ostatních. Obvykle se „skupinové imunity“ dosahuje v případě, kdy je populace dostatečně proočkována, jenže vakcína proti novému koronaviru zatím není povolena.

Poradce amerického prezidenta Atlas sdělil, že deklaraci, kterou lékaři hájící skupinovou imunitu prosazují, podporuje: „Jejich politika cílené ochrany zranitelných či otevření škol a společnosti odpovídá politice prezidenta i tomu, co jsem doporučoval,“ napsal Atlas po schůzce.

Epidemiolog William Hanage (Harvard) ale nepovažuje posílení skupinové imunity v situaci, kdy není k dispozici očkování, za vhodnou odpověď na současný stav, připomenul, že většina expertů i tak neprosazuje dlouhodobé uzavření všude a po celou dobu, takže varuje: „Pokud to uděláte, budete mít víc nakažených, víc hospitalizací a více úmrtí“.

Epidemiologický hlavní proud, reprezentovaný v USA hlavním epidemiologem Anthony Faucim nebo v celosvětovém měřítku organizací WHO, je toho názoru, že nejlepším způsobem ochrany zranitelných skupin je neonemocnět a chránit se rouškami a rozestupy. Lékaři, kteří jednali s Azarem a Atlasem, však míní, že se současnými omezeními není možné přežívat až do doby, kdy bude k dispozici vakcína, zejména vzhledem k nezamýšleným důsledkům pro mentální zdraví, zmeškaným očkováním dětí nebo dopadům na ekonomiku. Dále tvrdí, že současná opatření přinášejí enormní náklady chudým a mladým na celém světě. Nekontrolované šíření viru ve skupinách, kterým nehrozí vážné onemocnění, prý vytvoří do konce prosince kolektivní imunitu, která ochrání zranitelné osoby. Vláda by v rámci volného šíření viru mohla poskytnout ubytování zranitelným lidem, kteří žijí ve vícegeneračních domácnostech, kam mohou virus zanést mladí členové rodin.

Epidemiolog Hanage ale pochybuje o efektivitě takových kroků a poukázal na to, že Bílý dům a sám prezident se stal zdrojem nákazy, přestože má, na rozdíl od obyčejných Američanů, pravidelnou možnost testování. Hanage se ptá, jak udržet na uzdě virus, kterým je infikováno 10 % mladé populace, když se nepovedlo ochránit ani Bílý dům? Hanage zpochybňuje i předpoklad, že by izolování zranitelných skupin obyvatel fungovalo i v delší časové perspektivě – tj. po návratu k normálu. Mohlo by to ve skutečnosti znamenat návrat epidemie v rámci těchto skupin.

Téma skupinové imunity často skloňuje americká televize Fox News. Prezident Donald Trump se o ní rozpovídal v nedávném rozhovoru, i když nesprávně – místo o „stádní imunitě“ hovořil o „stádní mentalitě“. Ministr zdravotnictví USA Azar nicméně minulý týden ujišťoval, že skupinová imunita není strategií americké vlády v boji proti koronavirové infekci. Po pondělní schůzce pak tweetoval, že jednání s experty bylo součástí snah vlády seznámit se s celou škálou vědeckých názorů.

Psali jsme:

Pandemie neskočila, vlády musejí mít situaci pevně v rukou

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.