Ukrajina a Turecko by mohly vybudovat něco „víc“ než jen strategické partnerství

Ukrajinský šéfdiplomat hovořil o posilování spolupráce Ukrajiny a Turecka. Prospěje prý regionu i oběma zemím.

Ministr zahraničních věcí Dmitro Kuleba je toho mínění, že Kyjev a Ankara by mohli společně vybudovat něco víc než jenom strategické partnerství, začíná článek Anny Juraněcové pro deník Gazeta.ru. Kuleba to sdělil  v rozhovoru se stanicí BBC. V rozhovoru Kuleba také sdělil, že Ukrajina už stanovila těsnou spolupráci s Tureckem, například i ve vojenské sféře. „Nakupujeme také drony, účastníme se na jejich výrobě, jsou to velmi perspektivní projekty a plánujeme je aktivně rozvíjet a začínat nové, protože spojenectví Turecka a Ukrajiny může být prospěšné oběma zemím a regionu jako celku,“ řekl ukrajinský šéfdiplomat.

Kuleba také řekl, že Ukrajina má zájem na prohloubení spolupráce s Tureckem a opět zopakoval ukrajinskou podporu Ázerbájdžánu a jeho územní celistvosti ve vztahu k Náhornímu Karabachu. S podobným vyjádřením Kuleba vystoupil už 30. září, několik dnů po zahájení eskalace konfliktu, i když ještě 27. září se ke konfliktu v Náhorním Karabachu vyjádřil neutrálně.

Kyjev a Ankara skutečně aktivně posilují spolupráci s akcentem na vojensko-technickou sféru. Už před rokem ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij prohlásil, že by chtěl dovést vzájemnou obchodní výměnu mezi Ukrajinou a Tureckem na úroveň, která by převyšovala obrat mezi Tureckem a Ruskem. “Chceme, aby náš vztah s Tureckem byl silnější, než vztahy Turecka a Ruska“, zaznělo tehdy z úst ukrajinského prezidenta.

Následovala únorová návštěva tureckého prezidenta v Kyjevě, v rámci které byla podepsána celá řada dohod v oblasti vojensko-finanční a další.  Turecký lídr pak podpořil územní celistvost Ukrajiny a použil také pozdrav „Sláva Ukrajině“. Zelenskij turecké straně přislíbil, že se osobně bude angažovat v otázce tureckých opozičníků, kteří žijí na Ukrajině. Mělo se jednat o podporovatele Fetullaha Gülena, který je viněn z organizace puče v roce 2016.

Součástí spolupráce Ukrajiny a Turecka je také vojenská pomoc Turecka v hodnotě 50 milionů dolarů. Zelenskij pak řekl, že počítá s investicemi v rozsahu 10 miliard dolarů.

V poslední době se aktivizovala také oblast hospodářské spolupráce. V září ukrajinský ministr ekonomiky Ihor Petraško sdělil, že obě strany si hledají cesty k uzavření dohody o volném obchodu, která by podle ministra měla dát hospodářským vztahům obou zemí novou dynamiku a dosáhnout obchodního obratu v rozsahu 10 miliard dolarů ročně. Turecko a Ukrajina se také dohodly na spolupráci v oblasti vesmíru.

Pro Kyjev jsou vztahy s Tureckem opravdu významné v ekonomickém a vojenském směru. Obě země dělají výrazná politická gesta, což ukazuje na geopolitický charakter jejich dohod, píše článek dále. Není možné si nevšimnout toho, že Ukrajina spolupracuje se zemí, která má složité vztahy s Ruskem. Moskva a Ankara dosáhly v posledních letech dobrých vztahů, avšak jejich zájmy se moc často kříží v oblasti Blízkého východu. Nicméně Turecku a Rusku se vždy povedlo se domluvit. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan je schopen dobře balancovat mezi Moskvou a Washingtonem. Diplomatické lavírování Erdogana dnes už nikoho neudivuje – Erdogan se umí dohodnout s Ruskem o sférách vlivu v Sýrii a mezitím zdravit na Ukrajině nacionalistickým heslem „Sláva Ukrajině“. Tím, že Erdogan buduje vztahy se stranami konfliktu, ukazuje svoji nezávislost a posiluje svoje postavení ve vyjednávání.

Pro Ukrajinu je naopak důležité, že dostává gesta podpory od dalších politických aktérů. Zvláště pak pokud jde o aktéra s úzkými vztahy s Moskvou. Kromě toho se během dlouhých jednání Erdogana a Zelenského v Kyjevě diskutovala jako možnost, že se Ukrajina snaží Turecko prostřednictvím role mediátora vtáhnout do konfliktu s Moskvou. Erdogan už v roce 2018 nečekaně řekl, že by Ankara chtěla takovou úlohu sehrát.

Psali jsme:

Ilustrační foto: Autor – Адміністрація Президента України, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=93631825

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.