Britové rekordně nedůvěřují vládě

Nově zveřejněný průzkum veřejného mínění ukázal nejnižší podporu vládě za posledních čtyřicet let.

Důvěra veřejnosti ve vládu je ve Velké Británii na nejnižší úrovni za dekády, zjistil nově publikovaný průzkum veřejného mínění British Social Attitudes Survey. Podle průzkumu, který byl zveřejněn ve čtvrtek, mělo v roce 2019 ve vládu důvěru „vždy“ nebo „většinu času“ jen 15 % dotázaných. Je to nejméně za posledních čtyřicet let.

Na druhou stranu kolem 34 % dotázaných odpovědělo, že vládě nedůvěřuje „skoro nikdy“. Dalších 79 % je toho názoru, že by britský systém vládnutí mohl být vylepšen, a to „docela značně“ nebo „hodně“. To je nejvyšší číslo, které průzkum kdy zaznamenal.

Britové zůstávají rozděleni ohledně odchodu z Evropské unie. To, že Brexit bude mít negativní důsledky pro ekonomiku, si myslí 51 % respondentů. Na druhou stranu 23 % dotázaných míní, že povede ke zlepšení britské ekonomiky. Pětina dotázaných je toho názoru, že Brexit nebude mít na ekonomiku ani negativní a ani pozitivní efekt. Většina dotázaných podpořila konec svobody pohybu po skončení přechodného období. Celkem 62 % dotázaných podporuje pracovní víza pro občany EU v Británii.

Průzkum probíhal mezi červencem a říjnem roku 2019 mezi 3 tisíci respondenty.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.