EU by měla mít větší roli v řešení konfliktu v Náhorním Karabachu, zní z EP

Europoslanci volají po aktivnější roli EU v konfliktu a po sankcích proti Turecku.

Evropský parlament požaduje, aby byla Evropská unie aktivnější v řešení konfliktu v Náhorním Karabachu. Evropský šéfdiplomat Josep Borrell ale zdůrazňuje diplomacii, Minskou skupinu při Organizaci spolupráce a bezpečnosti v Evropě (OBSE) a také to, že některé členské země nepodporují sankce proti Turecku.

Před budovou Evropského parlamentu se v uplynulých dnech sešli protestující z řad Arménů v exilu. Protestující kritizovali EU za její neschopnost učinit kroky proti Turecku, které obviňují z toho, že začalo konflikt v Náhorním Karabachu.

V průběhu debaty v rámci Evropského parlamentu se europoslanci shodli, že je třeba něco dělat. Francouzská europoslankyně Sylvie Giullardová požadovala konec bojů a je toho názoru, že Turecko by mělo být potrestáno.

Nizozemský europoslanec Peter van Dalen sdělil, že snahy tureckého prezidenta „znovuvybudovat osmanskou říší“ se nedají zastavit slovy, nýbrž sankcemi. Další europoslanec za Bulharsko Angel Džambazki obvinil Turecko z „imperiálních fantazií“ a také z toho, že do regionu dováží islamisty ze Sýrie. Na druhou stranu německý europoslanec Michael Gahler varoval před „internacionalizací“ konfliktu s tím, že by Minská skupina při OBSE měla mít prostor a klid na práci.

Podle hodnocení článku Deutsche Welle byla většina europoslanců pro zavedení sankcí vůči Turecku. Evropský šéfdiplomat Josep Borrell ve svém vystoupení před parlamentem neskrýval frustraci. Evropská komise podle něj dala jasně najevo, že Minská skupina při OBSE je odpovídající rámec pro řešení konfliktu. Evropská diplomacie bude dělat, co bude moci a v rámci zdrojů, které má k dispozici, sdělil dále Borrell europoslancům. Doplnil, že rozhodnutí o sankcích vůči Turecku bylo odloženo do prosince. „Musím se toho držet,“ řekl k tomu Borell.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.