Polsko by mělo hrát roli „sjednocovatele“ transatlantického společenství

Podle polského předsedy vlády musí Polsko nově zvažovat svou úlohu v kontextu otřásajícího se pax americana.

Podle slov premiéra Mateusze Morawieckého by Polsko mělo sehrávat roli „integrátora“ transatlantického společenství. Morawiecki spojil novou roli Polska s otřásajícím se „pax americana“ v projevu na kongresu „Polsko: velký projekt“, každoročním nejdůležitějším setkání polských konzervativních kruhů.

Podle polského premiéra je zájmem Polska „…posílení NATO a transatlantického společenství tváří tvář nejen hrozbám na východní hranici, ale i blízkovýchodním a dálněvýchodním hrozbám, neboť moc Číny roste a my nemůžeme strkat hlavu do písku“.

Morawiecki také zmínil otázku změny životního prostředí a energetického přechodu, které zařadil mezi hlavní výzvy nadcházejících let. Energetický přechod musí být podle polského premiéra férový a západoevropské země musejí brát ohled na polské dějiny. Jak řekl, Polsko chce být nezávislé na ruském zemním plynu a na arabské ropě, neboť „tyto zdroje nemáme“.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.