Britští experti kritizují zpoždění v zavedení omezení na severu Anglie

Uzavření hospod a restaurací přichází podle odborníků pozdě a těžko pomůže dostat nákazu pod kontrolu.

Členové Poradní vědecké skupiny pro pohotovost (Sage v britské zkratce) jsou toho názoru, že plánovaná omezení britské vlády v souvislosti s šířením nemoci Covid-19 nejsou dostačující. Podle členů Sage vláda Borise Johnsona příliš naslouchá skupince epidemiologů, která vystupuje proti lockdownu, plošné karanténě.

V pondělí nakonec došlo k uzavření hospod a restaurací v oblasti Liverpoolu na severu země, který je nyní nejvíce zasažen druhou vlnou epidemie v Británii. Byl také ohlášen třístupňový systém omezení, který má nahradit ten dosavadní, značně chaotický. Tento krok ale jen těžko dostane nákazu na zvladatelnou úroveň. Někteří z expertů, kteří se v pátek anonymně vyjádřili pro Guardian, tvrdí, že obdobná intervence (dvoutýdenní uzavření všech pohostinských služeb a dalších částí společnosti) zaměřená na přerušení řetězců nákaz, která od pondělí platí ve Skotsku, měla být v Anglii zavedena už před dvěma až třemi týdny.

Počet nakažených ve Velké Británii roste. Jen minulý čtvrtek se jednalo o 17 500 nových případů, což představovalo 25% nárůst ve srovnání s předchozím dnem. Včera Británie hlásí znovu přes 17 tisíc  nakažených. V úterý nemoci podlehlo 143 lidí, což je rekordní počet za poslední čtyři měsíce.  Někteří odborníci se domnívají, že tato opatření měla začít mnohem dříve, přestože na severu Anglie panují proti-lockdownové nálady. Po národním lockdownu také volá lídr opozice, předseda Labouristické strany Keir Starmer, který na vládu apeluje, aby naslouchala vědě.

Například profesor John Edmunds, epidemiolog a člen Sage, řekl, že k přerušení řetězce nákazy ve společnosti je třeba udělat mnohem víc. Cílem je zabránit zahlcení Národního zdravotnického systému. Edmunds dodal, že se stále jedná o „virus-zabiják“, i když jeho léčba je účinnější.

Deník Guardian také upozornil, že v Británii na nemoc Covid-19 od letošního ledna do srpna zemřelo více lidí než na chřipková onemocnění a zápaly plic ve stejném období minulého roku. Konkrétněji: od ledna do srpna letošního roku bylo 12,4 % úmrtí v Anglii a Walesu způsobeno novým koronavirem, v případě chřipky se jednalo o 0,1 % úmrtí, uvedly noviny.  Odborníci předpokládají, že Covid-19 bude i nadále způsobovat značně větší úmrtnost než chřipka a zápaly plic.

Členové Sage mají obavy z malé skupinky akademiků, kteří kritizují lockdown společnosti a dostává se jim neúměrně velké mediální pozornosti. Odpůrci lockdownu nejen ve Velké Británii žádají, aby došlo k uvolnění všech restrikcí, virus se nechal šířit a byly chráněny jen zranitelné skupiny (naposledy například „deklarace z Great Barringtonu“). Není ale vůbec jasné, jak by byly zranitelné skupiny určeny a konkrétně chráněny, píše Guardian.

Existují také obavy a nejistota ohledně toho, zda britská vláda zvládne omezit šíření viru v následujících týdnech. Podle informací místních zdravotnických orgánů počet nemocných vyžadujících intenzívní péči v severní Anglii roste a mohl by přesáhnout dubnová čísla.

Britským poslancům byl mezitím předložen nový výzkum, který například ukazuje, že 41 % případů nákazy dvou nebo více lidí pod 30 let připadá na návštěvu jedné hospody nebo restaurace. Svoji frustraci pak vyjádřila poslankyně za Labouristy Lilian Greenwoodová, která řekla, že poslanci sice dostali k dispozici zajímavá data, ale debata o politických krocích byla zakázána. Greenwoodová se konkrétně zeptala, jak věda podporuje skutečnost, že omezení pro Nottingham, kde je momentálně 689 případů nákazy na 100 tisíc obyvatel, se odkládají. Podle jejích slov se jí v odpověď dostalo jen kupy výmluv.

Guardian také v úterním vydání upozornil na to, že názory expertní skupiny Sage na vývoj situace a její návrhy opatření byly britskou vládou odstaveny na druhou kolej kvůli ekonomickým zájmům. Sage navrhovala zavedení striktnějších opatření k zastavení šíření nákazy už 21. září letošního roku.

Dočetli jsme se v deníku Guardian z 9. října 2020, str. 1, 2 a 7. Článek jsme aktualizovali o nový vývoj viz odkazy v článku.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.