V Náhorním Karabachu jsou „stovky“ syrských bojovníků s podporou Turecka

Podle syrských zdrojů směřovali do regionu bojovníci ze Sýrie po stovkách už před zahájením konfliktu na konci září.

Americké noviny Wall Street Journal ve svém středečním článku přinášejí informace o tom, že na území Náhorního Karabachu byly podle tvrzení místních zdrojů zapojeny stovky bojovníků ze Sýrie. Jedná se o syrské milice, které jsou napojené na Turecko. Noviny to uvedly s odvoláním na dva syrské zdroje. Situace vede k dalšímu napětí mezi Tureckem a Ruskem, uvádí deník.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu o problému hovořil ve svém pondělním telefonátu s tureckým ministrem obrany. V úterý pak Rusko varovalo před „přesunem teroristických bojovníků“ z Blízkého východu do oblasti Náhorního Karabachu. Vysoce postavený představitel Turecka popřel, že by Turecko mělo nějakou roli v přesunu teroristů a řekl, že podobná obvinění jen „odvádí pozornost od toho, že Arménie 30 let okupuje suverénní teritorium Ázerbájdžánu“. Ázerbájdžánská strana odmítá, že by zahraniční žoldáky nějak využívala.

Konflikt v Náhorním Karabachu začal na konci září. 10. října došlo k uzavření humanitárního příměří v Moskvě, nicméně boje v regionu neustaly.

Syrští rebelové, kteří jsou angažování v nasazování bojovníků tvrdí, že ti sem směřovali už v polovině září před začátkem bojů, a to po skupinách čítajících asi 100 lidí. Druhý syrský zdroj odhaduje, že se jedná o stovky bojovníků, kteří se do Karabachu vydali.

Turecko už v minulosti využilo syrské bojovníky k tomu, aby podpořilo cíle své zahraniční politiky, upozorňují noviny Wall Street Journal. Příkladem je výsadek 5000 syrských bojovníků v Libyi, kteří sem přijeli vedle oficiálních vojáků turecké armády.

Podle informací syrského zdroje je pro syrské bojovníky zajímavé zahraniční angažmá v Náhorním Karabachu kvůli vysoké odměně až 2 tisíc dolarů, což je ve válkou zničené Sýrii značná suma. Jít bojovat do Libye nebo Náhorního Karabachu se stalo „normální věcí“, jak novinám sdělil jeden ze syrských bojovníků, který uvažoval o tom, že by do Karabachu sám šel. „Lidé se už nezajímají o to, proti komu bojují nebo s kým bojují, teď se ptají na peníze. Kde jsou peníze, tam půjdou“, vysvětluje situaci dále.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v minulosti chválil syrské žoldáky, kteří bojují v Libyi pod dozorem nebo vedením tureckých vojenských poradců. V kontextu syrského konfliktu je Turecko po odchodu západních zemí posledním „sponzorem“ rebelů proti syrskému prezidentu Bašáru Asadovi a jeho režimu. Zdejší bojovníci pak vidí podporu Turecka například v Libyi nebo v Karabachu jako samozřejmou, ukazuje článek.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.