Chudí chudnou, varuje nová zpráva MMF

Očekávaná recese globální ekonomiky není tak hluboká, nicméně hospodářská obnova bude složitá a nerovnoměrná.

Mezinárodní měnový fond varoval před sociálními a ekonomickými dopady pandemie navzdory tomu, že se světová ekonomika postupně zotavuje. Obnova bude ale podle MMF složitá a pro rozvíjející se a rozvojové země bude představovat „nerovnoměrnou obnovu“. Zhorší se tak vyhlídky na řešení problémů jako jsou příjmová nerovnost uvnitř zemí a mezi zeměmi.

Poslední zpráva MMF vydaná pod názvem World Economic Outlook revidovala svoji předpověď ohledně ekonomického růstu – čeká menší propad v negativních 4,4 % namísto dřívějších negativních 5,2 %, které předpokládala v červnu.

Hlavní ekonomka MMF Gita Gopinathová upozornila na problém rostoucí chudoby: „Chudí se stávají chudšími, 90 milionů lidí se podle očekávání propadne do extrémní chudoby během tohoto roku.“

Vedle toho roste nerovnost mezi zeměmi. Pracovníci s nízkými dovednostmi, ženy a mladí lidé byli současnou krizí dotčeni velmi tvrdě ve srovnání s jinými.

MMF ve své zprávě informuje, že hospodářská obnova ve Spojených státech nastala rychleji, než se čekalo. Přesto ale podle Gopinathové zůstává v negativním růstu, tj. kolem -4,3 %. Nicméně vzhledem k postavení americké ekonomiky se i tato hospodářská obnova projevila celosvětově pozitivně.

Podle MMF bude důležitá zvláštní fiskální a monetární podpora pro ty nejméně rozvinuté, rozvíjející se a rozvojové ekonomiky v Asii, Africe, Latinské Americe a na Blízkém východě. Tyto země se totiž často velmi silně opírají ekonomicky o turismus a vývoz ropy.

Latinská Amerika, Blízký východ a severní Afrika patří k nejvíce ekonomicky postiženým regionům. Důvodem je jednak pokles cen ropy a snižování její produkce, a dále také propad turismu a remitencí, na které celá řada těchto ekonomik spoléhá.

„Co jsme se z mezinárodní zkušenosti naučili je fakt, že potřebujeme mnohem chytřejší a lokalizované lockdowny,“ řekla také hlavní ekonomka MMF v souvislosti s lockdowny, tj. uzavíráním ekonomiky v reakci na virus.

Podle hodnocení Gian Maria Milesi-Ferettiho, který je šéfem výzkumu MMF, je současný globální ekonomický propad menší, než se čekalo. „Celkově vidíme mnohem méně hlubokou recesi, než jsme čekali, a je tomu tak díky podstatné fiskální a monetární podpoře, které jsou naprosto zásadní k zachování životů a živobytí.“

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.