Izrael a Ázerbájdžán spojují zbraně a ropa

Podle zpráv v médiích hraje Izrael v konfliktu o Náhorní Karabach velkou roli. Asi 60 % ázerbájdžánského dovozu zbraní pochází z Izraele.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu navštívil přibližně před čtyřmi lety Ázerbájdžán, uvádí Tagesschau. Setkal se s prezidentem Ilhamem Alijevem a uvedl důležitost dodávek ropy z Ázerbájdžánu do Izraele. A zmínil další projekty: „Myslíme si, že společně dokážeme zázraky. V zemědělství, školství, IT sektoru… v každé oblasti.“ Netanjahu ovšem nezmínil na veřejnosti, že Ázerbájdžán získává z Izraele mnoho zbraní a zbrojních systémů. Prezident Alijev byl sdílnější: „Spolupráce ve zbrojním průmyslu trvá již mnoho let a smlouvy dosahují hodnoty téměř pěti miliard dolarů.

Přestože izraelští novináři v posledních týdnech zaznamenali několik nákladních letů mezi Ázerbájdžánem a letištěm izraelského letectva v Negevské poušti, izraelské ministerstvo obrany se k tomu nevyjádřilo.

Pieter Wezeman ze Stockholmského institutu pro mírový výzkum (SIPRI) říká, že 60 % importu zbraní do Ázerbájdžánu pochází z Izraele: „Jedná se o nejmodernější zbraně s dlouhým doletem. Ázerbájdžán je získává hlavně z Izraele a částečně z Ruska. Rusko dodává také Arménii. Tyto zbraně zvyšují riziko další eskalace. Několik zemí, včetně Německa, uvádí s odkazem na konflikt, že nedodávájí Arménii a Ázerbájdžánu žádné nebo jen velmi omezené množství zbraní. Zdá se, že Izrael v dodávkách pokračuje dál.

Zajištění energetické bezpečnosti

Jedním z důvodů, proč Izrael zůstává věrný Ázerbájdžánu, je energie. Izrael odtud získává přibližně 40 % své ropy, říká Gallia Lindenstraussová, která se zabývá vztahy mezi Izraelem a Ázerbájdžánem: „Vzhledem k tomu, že Izrael neměl v minulosti žádné vlastní významné energetické zdroje, panovaly velké obavy o energetickou bezpečnost. Spolupráce s Ázerbájdžánem přinesla Izraeli stabilní dodávky ropy po dvě desetiletí.“ (Vztahu mezi oběma zeměmi se Lindenstraussová věnovala ve zprávě „Israel-Azerbaijan: Despite the Constraints, a Special Relationship” z roku 2015).

Vývoz ropy do Izraele přináší Ázerbájdžánu velké částky peněz, zemi to umožňuje investovat do zbraní zakoupených v Izraeli. Je to oboustranně výhodné. V Izraeli existuje určitá tradice spoléhání se na úzké vztahy s muslimskými, ale nikoli arabskými státy. Došlo k úzkému partnerství s Tureckem a (až do islámské revoluce) s Íránem.

Dnes je Írán v jistém smyslu izraelským úhlavním nepřítelem a dalším velkým důvodem, proč Izrael spolupracuje s Ázerbájdžánem – ten totiž hraničí s Íránem. A podle zpráv médií toho izraelské zpravodajské služby využívají. Avšak co se přesně odehrává, zůstává tajemstvím.

Psali jsme:

O co jde Turecku na Kavkazu

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.