Francie začne od prosince vybírat vlastní digitální daň

Země reaguje na doposud neúspěšná jednání o globální digitální dani v rámci OECD. Její krok může vést k obchodní válce s USA.

Francie začne s výběrem daní pro velké digitální společnosti poté, co letošní mezinárodní jednání o zavedení globální digitální daně selhala. Francouzský ministr financí Bruno Le Maire řekl, že digitální giganti musejí ve Francii zaplatit daň v prosinci.

Le Maire řekl, že Francie mluvila ohledně zavedení digitální daně jasně i vůči USA. „Pokud se nedosáhne dohody v rámci OECD na podzim, tak bychom spustili naši národní daň. Nikdy kolem toho nebyly žádné nejasnosti,“ řekl Le Maire při jednání ministrů financí skupiny G7.

Zavedení digitální daně může spustit odvetu Spojených států v podobě cel na francouzské zboží dovezené do USA. Potenciální obchodní válka by v kontextu pandemie mohla ohrozit hospodářské oživení, píše Politico.

Z OECD nyní zaznívá, že na dohodu o digitální dani, která by platila globálně, je potřeba více času. Projednávají se dva návrhy ohledně digitální daně a o minimální korporativní výši daně. Francie zavedení digitální daně, kterou už přijala, odložila v lednu právě kvůli jednání v rámci OECD.

„Akceptujeme, aby velcí vítězové ekonomické krize, digitální giganti, byli i nadále zdaněni méně než jiné firmy? Moje odpověď je ne. Třikrát ne,“ řekl ministr Le Maire k výběru digitální daně.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.