Generální tajemník OSN je frustrován tím, jak lidstvo nezvládá koronavirovou zkoušku

Mezinárodní komunita v pandemické zkoušce podle šéfa OSN zatím selhává.

Agentura Reuters cituje generálního tajemníka OSN, Antónia Guterrese, který trpce konstatuje, že rozdělený svět není schopen zvládnout boj proti koronavirové pandemii. On sám pléduje za koordinovanou akci, které je třeba, aby miliony lidí nespadly do chudoby a hladu.

Guterres uvedl, že by bylo možno udělat mnohem víc, kdyby země spolupracovaly. Koronavir prozatím zabil více než milion lidí.

Pandemie COVID-19 je hlavní globální hrozba pro celou mezinárodní komunitu, pro multilaterální přístup i pro mě, jako generálního tajemníka OSN, řekl Guterres.

Jenže v této zkoušce mezinárodní komunita selhává.

Pokud nebudou přijata koordinovaná opatření, pak mikroskopický virus může dostat miliony lidí do chudoby a hladu, s devastujícími účinky pro mnoho dalších let. Prozatím byla nákaza hlášena z více než 210 zemí a oblastí, nakazilo se více než 39 milionů lidí.

Nedostatek jednotného postupu se také projevuje v neschopnosti vyřešit další globální problémy, které zahrnují i konflikty v Jemenu, Afghánistánu a Sýrii. Ty jsou podle Guterrese zdrojem enormní frustrace.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.