Dominance USA na internetu pomalu končí

Internet se mění: až 90 % všech uživatelů již nepochází z USA.

V Číně je více uživatelů chytrých telefonů než v Americe a západní Evropě dohromady, informuje Tagesschau. Podle technologického analytika Benedikta Evanse dominance světa internetu pod taktovkou USA pomalu končí. Web byl vynalezen ve Švýcarsku, počítač ve Velké Británii a internet v USA. V roce 1994 bylo na světě 100 milionů počítačů a polovina z nich byla ve Spojených státech, říká Evans.

Křemíkové údolí bylo místem, kde byl především vytvářen počítačový hardware. Poté byl hardware stále více nahrazován softwarem. Společnosti jako Google, Facebook a Apple na tom postavily svůj úspěch, ale tyto časy pomalu končí.

„V dnešní době může software programovat každý,“ říká Evans. Silicon Valley tak ztrácí svoji nadvládu. Dobrým příkladem je čínská videoaplikace TikTok, na domácí půdě není kvůli diktátorskému režimu dostupná, ale ve zbytku světa je mimořádně úspěšná.

Je to poprvé, co si Američané uvědomili, že teenageři ve Spojených státech používají něco skvělého a populárního, co nebylo vytvořeno v USA. Evropané to samé zažívali posledních 25 let. Teď to najednou zasáhne Američany.

„V Číně používá chytré telefony 800 až 900 milionů lidí. Existuje tam živá start-up scéna lidí, kteří chtějí založit firmu. Jsou rychlí a mají energii. Mnoho z těchto nápadů nebude fungovat. I tak by bylo mylné předpokládat, že nemohou být mimo Čínu úspěšní,“ uvádí Evans.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.