Chile si připomnělo rok od protestů

Původně pokojný protest se ale v hlavním městě v neděli obrátil v noční nepokoje a rabování.

Desítky tisíc Chilanů se o víkendu sešly, aby si v hlavním městě a dalších městech Chile připomenuly rok od zahájení protestů, které vedly ke smrti 30 lidí a tisícům zraněných. Původně pokojný protest se ale v neděli zvrátil v noční nepokoje a rabování.

Lidé se scházeli od rána a jejich počet v ulicích k večeru rostl. Mnozí s sebou měli transparenty s heslem „Ano“, které se vztahuje k blížícímu se referendu o změně chilské ústavy, jednomu z hlavních požadavků protestů, neboť Chile má stále ústavu z dob generála Augusta Pinocheta.

Během večera a noci ale pokojné demonstrace začaly v ulicích hlavního města přerůstat v násilné incidenty, rabování supermarketů a střety s policií.

Nepokoje v ulicích vyvolaly obavy o chystané nedělní referendum. Podle reportérky televize Al Jazeera Lucie Newmanové se hlavně politická opozice obává, že by násilí, kterého se podle jejich slov dopouštěli „maskovaní vandalové“, mohlo lidi od hlasování odradit.

Chilské protesty vypukly 18. října 2019 a trvaly až do poloviny prosince. Jedním z hlavních požadavků byla změna pinochetské ústavy země a reforma důchodového, zdravotnického a vzdělávacího systému. Nepokoje v Chile vedly poprvé od konce Pinochetovy diktatury na začátku 90. let k nasazení armády do ulic.

Podle policejních odhadů sice nedělní výroční protest v Santiagu de Chile přilákal asi 25 tisíc lidí, ale je to mnohem méně než před rokem.

Psali jsme:

Vítězství protestujících: Chile přepíše pinochetovskou ústavu

Ilustrační foto: Autor – soyniqolas – CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=83238999

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.