Čas se krátí, připravte se na odchod z EU bez dohody, vzkazuje britská vláda byznysu

Britská vláda rozesílá dopisy 200 tisícům obchodníků, aby se připravili na zavedení cel a daňových pravidel.

Britská vláda apeluje na byznys, aby uspíšil přípravy na definitivní odchod z Evropské unie bez dohody o budoucích obchodních vztazích mezi oběma stranami. Vláda rozesílá dopisy 200 tisícům obchodníků, aby se připravili na zavedení cel a daňových pravidel vzhledem k tomu, že rozhovory mezi Británií a EU jsou i nadále patové. Nová kampaň vysílá signál, že „čas se krátí“.

Rozhovory Velké Británie a Evropské unie skončily v uplynulém týdnu bez výsledku, obě strany se navzájem obviňují, že ta druhá musí učinit kompromis. Britský premiér Boris Johnson minulý pátek (16. října) řekl, že pokračování diskuze nemá smysl. Ministr Michael Gove ale v neděli sdělil, že dveře k dosažení společné dohody jsou stále pootevřené. Johnson i Gove mají v nejbližších dnech jednat s představiteli byznysu. Vláda informuje, že rozešle informace k daním i clům. Gove k tomu dodal, že času není nazbyt, změny začnou platit již za 75 dní a byznys v Británii se musí na tuto skutečnost připravit.

Britské obchodní komory kritizovaly vládu za nedostatečnou přípravu. Více než 70 britských podnikatelských skupin, které zaměstnávají 7 milionů lidí, vyzvalo vládu, aby se vrátila k vyjednávacímu stolu a s EU se o budoucnosti obchodních vztahů dohodla.

Vztahy EU a Británie jsou po lednovém odchodu země z EU v přechodném období, které končí na konci letošního roku.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.