USA lákají Brazílii

Obě země musejí podle slov Mika Pompea snížit dovozní závislost na Číně a rozvíjet vzájemné vztahy.

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo na americko-brazilském virtuálním summitu minulý týden prohlásil, že USA i Brazílie musejí snížit svou dovozní závislost na Číně. Důvodem je podle něj bezpečnost. Pompeo také volal po větší kooperaci USA a Brazílie. Informovala o tom agentura Reuters.

Virtuální summit se týkal prohlubování spolupráce obou zemí v rámci post-pandemického oživení. Pompeo zdůraznil význam bilaterálních vztahů a mluvil o riziku, které představuje Čína.

Trumpova administrativa se snaží o posílení vazeb s Brazílií a vytvoření protiváhy Číně, chce získat navrch ve velmocenské soutěži.

Brazilský prezident Jair Bolsonaro hodlá tuto americkou politiku akceptovat, jenže ho brzdí skutečnost, že Čína je největším obchodním partnerem Brazílie, do Číny se vyváží například sója a železná ruda.

Brazílie se tudíž ještě nerozhodla ohledně osudu čínských technologií 5G od firmy Huawei.

Na virtuálním summitu, který pořádala Americká obchodní komora, Bolsonaro ohlásil tři nové dohody s USA, které mají pomoci snížit byrokracii a zastavit korupci.

Ministr Pompeo uvedl, že Brazílie se s podporou USA blíží vstupu do Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), která sdružuje bohaté národy. “Chceme, aby se to stalo co nejrychleji“, řekl.

Americká exportně-importní banka v letošním roce v Brazílii podpoří projekty v hodnotě 450 milionů dolarů, zatímco americký Development Finance Corp plánuje projekty v hodnotě zhruba 1 miliardy dolarů. Vzájemný obchod USA a Brazílie dosáhl v roce 2019 odhadované výše 105,1 miliard dolarů ve zboží a službách.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.