¿¡Adios, Pinochet!? Chile dnes hlasuje o osudu ústavy z dob vojenské diktatury

Podle průzkumů veřejného mínění nahrazení nové ústavy podpoří dvě třetiny voličů.

Chilané v neděli hlasují v referendu o osudu ústavy z doby diktatury generála Augusto Pinocheta a o tom, zda tuto ústavu nahradí text nový, který by vypracovala zvláště zvolená rada občanů.

Nová ústava byla jedním z hlavních požadavků bezprecedentních masových protestů v Chile, které začaly v říjnu roku 2019. V prosinci se chilské politické strany dohodly na referendu o nové ústavě.

Zastánci staré pinochetské ústavy vidí její zrušení jako „krok do prázdnoty“. Ústava měla podle jejich mínění udělat z Chile nejstabilnější ekonomiku svobodného trhu v regionu. Kritici ústavy naopak míní, že ústava dává přednost soukromým zájmům a rozděluje přístup ke zdravotní péči, vzdělání a důchodům podle příjmu.

Podle ředitele MMF pro západní hemisféru Alejandra Wernera by mohlo přijetí nové ústavy vést k „nové éře, ve které jsou prvky chilského úspěchu udrženy ve vztahu k ekonomickému růstu, ale doplněny sociální agendou.“ Riziko však podle něj představuje sociální ekonomika bez makroekonomické opěry.

Podle průzkumů veřejného mínění požadavek nové ústavy projde, má podporu celkem dvou třetin voličů.

V nedělním všeobecném hlasování voliči schválí nebo zamítnou přípravu nové ústavy. Poprvé v chilských dějinách budou v referendu také odpovídat na otázku, zda by měl být nový text napsán ústavním konventem zvláště zvolených občanů, nebo konventem složeným z poslanců a občanů. O nové ústavě pak rozhodne nové referendum.

Nedělní hlasování doprovází nervozita kvůli nedávným násilným nepokojům a také silné sanitární opatření kvůli koronaviru.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.