Nelze být slepý k čínským úspěchům v měnícím se světě

Zaujetí proti Číně mnohé zaslepilo a nevidí pak příležitosti, které země nabízí, píše pro Financial Times Ray Dalio.

(O názorech Raye Dalia jsme již na webu !Argumentu informovali, např. zdezde; jedná se o šéfa fondu Bridgewater Associates, který ale uvažuje jinak než americký mainstream).

Dalio začíná svůj článek tím, že si pamatuje, jak všichni neustále tvrdili, že Čína nemůže nikdy uspět. Komunismus nefunguje, autoritářství nefunguje, Číňané nejsou kreativní. Mají dluhy a spekulace s nemovitostmi. Jenže místo toho den za dnem vidíme, jak Čína dosahuje výjimečných úspěchů, píše Dalio.

Má jednu z nejnižších měr nákazy na Covid-19. Její ekonomika rostla skoro o 5 % (aniž by monetizovala dluh), zatímco u zemí vyspělých došlo k recesi. Čína má přebytek platební bilance, na rozdíl od USA a jiných západních zemí. Vyrábí více než spotřebuje. Téměř polovina světových IPO (initial public offerings – první nabídka akcií veřejnosti) se letos odehraje v Číně. Také nejúspěšnější model firmy Tesla (Model 3) se bude celý vyrábět v Číně.

Svět se mění, ale hodně lidí to nevidí, protože jsou proti Číně zaujatí. Jenže neuvěřitelné čínské úspěchy nejsou zas tak nové. Až na období 1839–1949 (tzv. století národního ponížení), byla Čína jednou z nejmocnějších zemí a kultur na světě. Ekonomické změny za poslední čtyři dekády jsou pozoruhodné. A ať si myslíte o „státním kapitalismu“ cokoliv, nemůžete rozhodně říci, že by pro Čínu nefungoval. (Pozn. red.: 70 let čínského ekonomického vývoje ukazuje velice přehledně infografika zde a jak Čína předběhla v období 1980–2018 USA jako světového obchodního partnera je znázorněno zde).

Dalio vzpomíná, jak před 36 lety navštívil Čínu a kapesní kalkulačka vypadala jako zázrak. Jenže dnes je Čína zemí, která je USA technologicky rovna, a za pět let je předežene. Od roku 1984 se příjem na hlavu zvýšil třicetkrát. Věk dožití se prodloužil o deset let a míra chudoby se dostala téměř k nule. A čínská burza je dnes druhá největší na světě.

Je tím pádem jasné, že čínský vzestup má obrovské implikace – politické, ekonomické i pro investory (jako je Dalio sám). V USA se obávají čínského vzestupu a její rostoucí moci. Kritizují Čínu za autoritářství a za Ujgury. Čína naproti tomu říká, že pevná ruka je nutná, že to,co se děje na jejím území, je její věc a že USA mají své vlastní problémy s lidskými právy. Dalšími tématy vedoucími k napětí, je otázka suverenity Tchajwanu a Hong Kongu.

Čínská ekonomika je skoro tak velká jako americká a roste rychleji, čas je na straně Číny. Její populace zahrnuje vysoce vzdělané lidi, obrovské množství vědeckých a technologických univerzit, více než USA. Státní dohled je pro některé na Západě noční můra, jenže Číňané mohou tvrdit, že utvrzuje pozitivní sociální vzor a vykazuje vysokou efektivitu.

Jako investor, pokračuje Dalio, který vidí makro a globální souvislosti, přemýšlím o tom, kolik a jak do Číny investovat. V Číně vidím silné fundamenty, dobrá aktiva a podíl jejích akcií a dluhopisů je hrubě podceněn. Tvoří jen 3 % zahraničních portfolií, reálně by to mělo být tak 15 %, píše Dalio.

Tento rozdíl je částečně dán právě zaujatostí proti Číně. Jenže i to se změní. Čína zažívá příliv zahraničního kapitálu, to posiluje její měnu. Proto budu v mém portfoliu posilovat čínské zastoupení, píše Dalio.

Jistě, vždy se může něco pokazit. Pochybuji o tom, tvrdí Dalio, že by Čína nezvládla své reformy. Je tu konflikt s USA, někdo říká přímo válka, ohledně obchodu, technologií, geopolitiky, vojenství a kapitálových trhů. Proto diverzifikuji a držím peníze v obou zemích, radí Dalio.

V dlouhém horizontu víme, proč říše a státy selhávají, nebo zažívají vzestup. Říše rostou, když mají zdravé finance, zvyšují aktiva více než pasiva, vydělávají více než utrácejí. To se děje tehdy, když jsou lidé dobře vzdělaní, mají dobré mravy a tvrdě pracují, píše manažer Dalio. Když dle těchto kritérií objektivně porovnáme USA a Čínu, srovnání musí vyjít ve prospěch Číny.

Předsudky a zaujatost vedou k tomu, že lidé nevidí příležitosti. Je potřeba vnímat svět jinak, jak Čínu, tak i USA a jejich postavení ve světě. V předvečer amerických voleb je vhodná doba přemýšlet o obojím.

 

Odborníci ze Světové banky a MMF předpovídají vzestup asijských zemí. Infografika ukazuje země s nejvyšším HDP v letech 1992, 2008 a 2024 (prognóza). Například Čína by mohla v roce 2024 vystřídat USA na prvním místě. Zdroj: Statista.

O autorovi:

Ray Dalio (*1949) je americký miliardář, manažer hedgeových fondů a filantrop. Společnost Bridgewater založil v roce 1975 v New Yorku. Je autorem knih Principles: Life and Work (2017), Principles for Success (2019) a Big Debt Crises (2020). V lednu 2021 by měla být k dispozici jeho další kniha The Changing World Order: Why Nations Succeed and Fail (ukázky z knihy naleznete zde.)

Rozhovor s Daliem ohledně dopadu čínského růstu na světovou ekonomiku je k dispozici na YouTube.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.