Putin varoval před raketovými krizemi a nazval odchod USA z dohody INF závažnou chybou

V gestu dobré vůle je Rusko připraveno diskutovat o budoucím (ne)umísťění sporných raket 9M729 v evropské části Ruska, ovšem s podmínkou obdobné vstřícnosti ze strany NATO.

Ruský prezident Vladimir Putin nazval odchod USA z Dohody o likvidaci raket středního a krátkého doletu (známá pod anglickou zkratkou INF Treaty) za závažnou chybu, která zvyšuje riziko závodů ve zbrojení, růstu konfrontačního potenciálu a posunu k nekontrolovatelné konfrontaci. V kontextu neoslabujícího napětí v linii Rusko-NATO se podle Putina jedná o očividné hrozby pro celoevropskou bezpečnost.

Ruský prezident naznačil, že je nutné aktivně usilovat o snížení deficitu důvěry, posílení stability a snížení rizik, která mohou vyplynout ze špatného pochopení či neshod v oblasti raketových zbraní.

Moskva znovu potvrdila dodržování dříve oznámeného moratoria na rozmístění pozemních raket středního a kratšího dosahu, pokud se v příslušných regionech neobjeví podobné zbraně vyrobené v USA. Rusko zopakovalo svou výzvu zemím NATO, aby se připojily.

Vedle toho Putin naznačil obrysy možného hledání kompromisu, který by minimalizoval dopady rozpadu dohody INF – navrhnul všem zainteresovaným stranám konkrétní verifikovatelné kroky. Například by se mohlo jednat o prověrku amerických komplexů Aegis s nosnými raketami Mk-41 na amerických základnách a základnách NATO v Evropě a ruských raket 9M729 v Kaliningradské oblasti. Cílem by bylo potvrzení nepřítomnosti zbraní, které by byly v rozporu s podmínkami dohody a na jejichž vlastnostech a klasifikaci se strany nemohly v minulosti dohodnout (konkrétně ruská raketa 9M729).

Putin v souvislosti s vlastnostmi rakety 9M729 zopakoval, že tato ruská raketa plně vyhovovala podmínkám dohody. Rusko chce podle Putina jako gesto dobré vůle neumisťovat tyto rakety v evropské části území Ruska – ovšem jen s podmínkou, že uvidí vstřícné kroky ze strany NATO. Putin dále vyzval ke spolupráci na uchování stability a k prevenci raketových krizí v oblasti Asijsko-Tichomořského regionu ve světě „bez dohody INF“.

USA dohodu INF opustily v srpnu 2019 na základě obvinění, že Rusko ji nedodržuje. Argumentem bylo, že ruská raketa 9М729 je v rozporu s podmínkami dohody, tj. dohodu porušuje. Ruská strana to opakovaně odmítla.

Ilustrační foto: Autor – Kremlin.ru

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.