Čína zavede kvůli Tchaj-wanu sankce na americké zbrojaře

Velké americké zbrojní firmy jako Lockheed Martin nebo Boeing Defence budou čelit čínským sankcím.

Čína zavede sankce na americké firmy Lockheed Martin, Boeing Defence, Raytheon a další. Všechny tyto americké zbrojařské společnosti jsou zapojeny do prodeje zbraní na Tchaj-wan. Informaci o sankcích potvrdil v pondělí mluvčí ministerstva zahraničí Číny, Čao Li-ťien.

Čao Li-ťien novinářům sdělil, že Čína tímto způsobem chrání svoje národní zájmy, detaily zaváděných sankcí ale nespecifikoval.

Americké ministerstvo zahraničí odsouhlasilo možnost prodeje tří zbrojních systémů Tchaj-wanu, včetně senzorů, raket a těžkých zbraní v celkové hodnotě 1,8 miliard dolarů.

„V zájmu ochrany našich národních zájmů se Čína rozhodla přijmout nezbytná opatření a uvalit sankce na americké společnosti, jako jsou Lockheed Martin, Boeing Defence či Raytheon, a na ty jednotlivce a společnosti, které se v procesu prodeje zbraní chovaly špatně“, cituje Reuters mluvčího Čao Li-ťiena.

Psali jsme:

Bílý dům pokročil v prodeji zbraní Tchaj-wanu

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.