Značné části leteckého dopravního systému v Evropě hrozí kolaps

Letecká lobby varuje, že bez vládní pomoci hrozí riziko bankrotu 193 evropských letišť.

Letecká lobby ACI Europe varuje před kolapsem „značné části leteckého dopravního systému“ v případě, že vlády nepodpoří letecký dopravní sektor. V Evropě je celkem 740 letišť, skoro 200 z nich hrozí bankrot.

ACI Europe neuvedla konkrétně, která letiště v Evropě jsou ohrožena, ale tvrdí, že se jedná především o regionální letiště, která vytvářejí asi 277 tisíc pracovních míst a obchodují miliardy euro. Generální ředitel lobby ACI Europe Olivier Jankovec sdělil, že během osmi měsíců krize všechna evropská letiště platí náklady na udržení otevřených letišť, ale jejich příjmy vystačí sotva na krytí nákladů.

Nejnovější data ukazují, že v celoročním srovnání se zářijová letecká doprava snížila o 73 %. Letecká lobby viní z tohoto poklesu vlády, které ve snaze bránit šíření koronaviru ukládají cestujícím karanténní opatření.

Lobby dále varovala, že v problémech jsou i velké evropské letištní uzly. 20 hlavních letišť se v tomto roce zadlužilo o dalších 16 miliard euro, což je 60 % obvyklých příjmů v běžném roce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.