Postoj USA znovu paralyzoval WTO

Spojené státy odmítly konsensuální kandidátku na šéfa Světové obchodní organizace.

Další budoucnost Světové obchodní organizace (WTO) je ohrožená spory o nového šéfa, který měl původně organizaci zachránit. Namísto toho neshody kolem zvolení nového šéfa ohrožují existenci WTO, píše Politico.

Kandidátkou na šéfa WTO byla nigerijská ekonomka Ngozi Okonjo-Iweala, která získala podporu většiny členských zemí. Chybí jí ale podpora USA. Je to to poslední, co WTO v daný moment potřebuje. V prosinci minulého roku fakticky přestal existovat nejvyšší soud WTO pro řešení globálních obchodních sporů. Důvodem bylo americké veto na jmenování soudců. Podle Washingtonu je totiž WTO příliš „měkká“ na Čínu. Američtí představitelé požadují reformu organizace.

Okonjo-Iweala je bývalým číslem dvě Světové banky. Byla také dvakrát ministryní financí Nigérie. Nicméně USA se rozhodly podpořit její oponentku, jihokorejskou ministryni obchodu Yoo Myung-hee a tvrdí, že má více zkušeností k vedení organizace. Toto rozhodnutí Spojených států velmi překvapilo celé washingtonské obchodní společenství i po skoro čtyřech letech politiky Donalda Trumpa.

WTO od nového vedení očekávala, že najde řešení krize ohledně arbitrážního soudu WTO, který je nyní v limbu. Světová obchodní skupina se nedovedla z velké části shodnout na společných pravidlech, kromě těch, které byly stanoveny v roce 1995. Vedle toho se letos v létě neshodla ani na jméně prozatímního šéfa.

Vzhledem k tomu, že WTO dává přednost dohodě konsensem, počítá se nyní se zahájením nových konzultací ohledně nalezení shody na novém šéfovi. Situaci by mohla také napomoci potenciálně změna v Bílém domě, ke které by mělo dojít na konci ledna 2021 po prezidentských volbách v USA (3. listopadu).

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.