Chile přepíše neoliberální ústavu země

Referendum minulou neděli drtivě podpořilo navržení nové ústavy, která bude krotit kapitalistický étos pinochetovského základního zákona.

Chilané v referendu, které proběhlo minulou neděli, masově podpořili změnu pinochetské ústavy země, kterou mnozí vidí jako hlavní zdroj ekonomických a sociálních nerovností. Celkem 78,12 % voličů v referendu podpořilo novou ústavu, kterou by měli navrhnout samotní občané. Mnozí doufají v to, že se tak podaří zkrotit doposud silný kapitalistický étos ústavy země prostřednictvím garancí rovných práv na zdravotní péči, penze a vzdělání.

Výsledky referenda lidé uvítali v ulicích hlavního města Santiago de Chile a dalších chilských měst.

Prezident země Sebastian Piñera na výsledky referenda reagoval: jestliže byli Chilané doteď rozděleni protesty ohledně toho, zda přijmout nebo nepřijmout novou ústavu, nyní se musejí sjednotit za přípravu nového ústavního textu, který udělá z Chile „domov pro každého“.

Referendum o nové ústavě se konalo v důsledku měsíců masových protestů, které zasáhly zemi na podzim roku 2019. Obrovská demonstrace se v zemi konala 25. října 2019 a její rozsah ukázal hloubku sociální nespokojenosti v této jihoamerické zemi. Požadavkem demonstrantů bylo referendum o ústavě, jejíchž kořeny sahají do doby diktátorství generála Augusta Pinocheta. Ústava byla přijata v roce 1980 a obsahovala celou řadu principů svobodného trhu, které pomohly růstu chilského hospodářství. Jednalo se nicméně o růst jehož plody nesdíleli všichni Chilané. Jenom menšina se mohla těšit výhod dobrého, privatizovaného vzdělání nebo zdravotních a sociálních služeb. Například veřejné penze pro nejchudší činí nyní asi 200 dolarů (asi 4600 korun) na měsíc, což odpovídá polovině životního minima.

Čtyři pětiny voličů se v neděli vyslovily pro novou ústavu, která bude navržena zvláště zvoleným občanským orgánem, složeným z 50 % žen a 50 % mužů a z občanů a zákonodárců, což naznačuje vysokou míru nedůvěry občanů v politickou třídu Chile.

Členové tohoto ústavního shromáždění budou zvoleni do dubna 2021 a budou mít až rok na to, aby se dohodli na návrhu textu, přičemž návrhy budou schváleny dvoutřetinovou většinou. Shromáždění bude mít 155 křesel. Mezi problémy, které pravděpodobně budou v popředí, patří uznání chilského domorodého obyvatelstva Mapuche, pravomoci kolektivního vyjednávání, právo na vodu a půdu a privatizované systémy poskytující zdravotní péči, vzdělání a důchody.

Psali jsme:

¿¡Adios, Pinochet!? Chile dnes hlasuje o osudu ústavy z dob vojenské diktatury

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.