Španělsko zvedne daně pro bohaté

Zvýšení daní by podle vlády mělo pomoci financovat státní rozpočet Španělska v roce 2021.

Španělská menšinová vláda poskytla detaily o svém rozpočtovém plánu, který zdůrazňuje sociální politiku, jenž by měla pomoci španělské ekonomice poškozené pandemií koronaviru.

Premiér Pedro Sánchez řekl médiím, že jeho vláda navrhuje „pokrokový rozpočet, je výjimečný vzhledem k situaci a veřejných investic, které obsahuje… Hlavním cílem je znovu postavit to, co nám krize vzala díky pandemii. Druhým je modernizovat náš výrobní model. A třetím je posílit náš sociální stát.“

Jedním z kroků, kterou vláda navrhuje, je více zdanit asi 17 tisíc lidí, kteří se ve Španělsku kvalifikují jako nejbohatší plátci daní s ročními příjmy nad 200 a 300 tisíc eur. Zvýšení daní by podle vlády mělo pomoci financovat státní rozpočet Španělska v roce 2021. Tento rozpočet obsahuje rekordní veřejné investice v hodnotě 239,8 miliard eur.

Navrhovaný státní rozpočet také snižuje odpočty u soukromých penzijních plánů, stanoví minimální daň pro společnosti, omezuje kapitálové zisky od dceřiných společností velkých korporací a omezuje stávající osvobození dividend od daně z příjmů právnických osob.

Návrh rozpočtu je výsledkem kompromisu mezi vládními stranami – sociální demokracií a Podemos. Lídři obou vládních stran Sánchez a Pablo Iglesias (Podemos) měli odlišné představy o jeho podobě. Nyní musí získat podporu ve španělskému parlamentu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.