V Rusku privatizovali koncern Kalašnikov. Koupil ho bývalý náměstek ministra

Stát si ponechal kontrolní podíl 25 % plus jednu akcii prostřednictvím firmy Rostěch.

Agentura Reuters přinesla informace o tom, že bývalý náměstek ruského ministra dopravy získal prostřednictvím své firmy kontrolní podíl v ruském koncernu Kalašnikov. Firma patří k výrobcům zbraní, vedle legendárního automatu Kalašnikov vyrábí například také letecká děla, vysoce přesné naváděné dělostřelecké granáty ale i sportovní zbraně nebo kovoobráběcí stroje a nástroje.

Alan Lušnikov působil mezi roky 2017 až 2018 jako náměstek ministra dopravy. Prostřednictvím firmy TKCh-Invest získal 75 % podíl mínus jednu akcii ve společnosti Kalašnikov. V říjnu Evropská unie uvalila na Lušnikova sankce v souvislosti s podezřeními o otravě ruského opozičního politika Alexeje Navalného.

Zbylý 25% podíl spolu s jednou akcií ruské firmy Kalašnikov potom patří ruské státní firmě Rostěch (ve které jsou ovšem také soukromí podílníci). Na firmu Kalašnikov jsou od roku 2014 v souvislosti s anexí Krymu uvaleny západní sankce.

Detaily o podmínkách smlouvy nebyly zveřejněny. Podle informací ruského listu Kommersant by uzavřený obchod mohl mít hodnotu až jedné miliardy rublů, tj. 12,91 milionů dolarů.

Ilustrační foto: Autor – Kremlin.ru, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=33284042

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.