Macron chce přehodnotit Schengen a posílit ochranu vnějších hranic

Riziko terorismu je v Evropě podle francouzského prezidenta „všude“.

Podle slov francouzského prezidenta Emmanuela Macrona musí Evropská unie přehodnotit svůj otevřený schengenský prostor, včetně ochrany vnějších hranic Evropské unie. Macronova slova padla po teroristických útocích ve Francii a v Rakousku.

Podle francouzského lídra jsou přísnější hraniční kontroly krokem k omezení nelegální migrace. Macron dodal, že zločinecké gangy, které obchodují s migranty do Evropy jsou často napojeny na teroristické sítě.

„Jsem pro hlubokou přestavbu Schengenu, abychom znovu promysleli jeho organizaci a posílili naši společnou pohraniční bezpečnost řádnými pohraničními silami,“ řekl Macron během návštěvy francouzsko-španělské hranice ve čtvrtek 5. listopadu. Macron také řekl, že Francie zdvojnásobí policejní kontrolu svých hranic.

Macron předloží svoje návrhy v této otázce partnerům Evropské unie na prosincovém summitu EU.

Dne 29. října zabil Tunisan v kostele v Nice tři lidi. Brahim Aouissaoui dorazil na italský ostrov Lampedusa, který leží u severní Afriky, před pěti týdny. Po převozu na pevninu odcestoval Aouissaoui do Francie vlakem několik hodin před zahájením útoku.

Džihádista, který v pondělí ve Vídni zabil čtyři lidi, odcestoval v červenci na sousední Slovensko ve snaze koupit munici, uvedli rakouští představitelé.

Macron řekl, že nedávné teroristické útoky jsou pro Evropu varováním, že „teroristické riziko je všude“.

V roce 2019 bylo v Evropské unii nelegálně přítomno celkem 628 tisíc občanů ze zemí mimo EU. Je to o celkem 10 % víc než v roce 2020, uvádí data Eurostatu. Kromě toho byl v roce 2019 odmítnut vstup do EU celkem 717 tisícům lidí, což je vůbec nejvíce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.