Biden může být chromou kachnou od samého začátku prezidentování

V případě Trumpa to bude jiné – zraněná kachna, která bude vybuchovat vzteky.

Edward Luce pro Financial Times rozebírá povolební situaci a dochází k závěru, že v USA se vládnout téměř nedá.

Liberálové se jistě nadchli historicky největším počtem hlasů, které získal Joe Biden. Jenže je třeba si uvědomit, že na druhém místě historické tabulky se ocitl současný prezident Trump. Hlavní poučení z volební účasti tedy je, že Amerika je hořce a téměř přesně na půl rozdělena.

Bidenův mandát bude pochybný, píše Luce. Co s ním udělá? Odpověď je jasná, hodně málo. O mnoho méně, než by mohli doufat i hodně umírnění demokraté. Republikáni budou dále ovládat Senát a Biden bude mít hodně štěstí, když prosadí i jen malé body své agendy.

Možná mu projde nějaký hodně skrovný stimulační balíček, píše Luce a připomíná roli Mitche McConnella, lídra republikánů v Senátu.

Biden jako chromá kachna, zatímco u Trumpa to bude jiné, zraněná kachna, která bude vybuchovat vzteky. Představa, že Trump uzná porážku, je hodně málo pravděpodobná. Stejně tak je tomu u posledních týdnů jeho prezidentování, představa, že nabídne ruku ke spolupráci, je iluzorní. Biden se ani nemusí dostat k dokumentům z Trumpova prezidentování.

Biden bude mezi dvěma mlýnskými kameny – na jedné straně trumpovská pravice, na druhé straně zahořklá demokratická levice. Trumpova těsná porážka je navíc zvýrazněna tím, že jeho lidi uspěli. Dokonce i ti z konspirační scény, a nováčci, kteří za republikány uspěli, jsou víc trumpovští než Trump sám.

Co tedy bude Biden dělat?

Bude hledat střed, který ovšem (zdá se) v americké politice už neexistuje. Kdyby se dohodnul s McConnellem, naštve si demokratickou levici. Tím mají ovšem republikáni v Senátu navrch. Pravda, něco může Biden zvládnout sám, ale pro větší projekty potřebuje souhlas Senátu. Luce si myslí, že pak by dávalo smysl, kdyby Biden do kabinetu nominoval pár republikánů, ale za to by ho levice nenáviděla.

V zahraniční politice bude mít volnější ruku, což je paradox. Americký image na zahraniční scéně byl nenávratně poškozen, myslí si Luce.

Bidenovi se může podařit znovu USA začlenit do klimatické dohody, nedělat problémy ve WTO a také vrátit na stůl íránskou jadernou dohodu. Ale představa navýšení minimální mzdy? Nerealizovatelné. Vyšší daně pro bohaté Američany nejsou na menu. Trumpův duch bude za Bidenovou Amerikou.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.