Joe Biden USA nespojí

Žádný prezident nikdy Spojené státy nerozděloval nebo nespojoval. Nebude tomu ani nyní, píše komentář Financial Times.

Janan Ganesh pro noviny Financial Times tvrdí, že to nebyl žádný prezident, kdo USA rozdělil a nebude to prezident, kdo je spojí.

Jak to tak bývá, zvolený Joe Biden, slíbil, že „zahojí rány.“ Také prý nevidí žádné modré či červené státy a bude sloužit všem Američanům. Podobné řeči už před ním vedl Obama, i Clinton i G. Bush mladší. Ani jeden neuspěl.

Republikáni se do Bidena pustí a není pochyb o tom, že znovu objeví, když se jim to hodí, svůj „fiskální konzervatismus.“ Republikáni odmítali demokratické prezidenty tak vehementně, že zpochybňovali jejich legitimitu. V prvním období navíc ztratili Kongres, takže ani centristický slabý odvar, který podporovali, jim nebyl co platný. Stranictví prostě hraje roli, píše Ganesh.

USA jsou země, kde by většina demokratů byla hodně nešťastná, kdyby si jejich dítě vzalo republikána. Obráceně to platí z velké míry taky. Situaci nepomáhá Kamala Harrisová, která tvrdí, že vítězství jejich strany je výsledkem vědy.

Biden je produkt Washingtonu 70. let. Tato situace ale nebyla nikdy typická a nepůjde napodobit. Byla totiž silně ovlivněna strachem ze společného nepřítele. Bidena bezesporu formovalo to, když republikáni hlasovali pro impeachment svého vlastního prezident, Richarda Nixona. Troška dobré vůle a vše se vyřeší – což ale v dnešním kontextu vypadá jako dětská naivita.

Jenže po ukončení sovětské hrozby se jednota vytratila. Bude to čínská hrozba, která může americkou scénu znovu sjednotit a fungovat jako pojidlo, myslí si Ganesh.

Pokud chce Biden klid a smír, pak to znamená, že se o nic nemůže pokoušet. Pak by ovšem jak domácí ekonomická situace, tak ta globální musely „počkat.“

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.