Zdravotnictví se stalo hlavní frontou sociálního konfliktu

Komercializace zdravotnictví nese svoje hořké plody. Tržní zdravotní systémy nedovedou mobilizovat a operativně reagovat na pandemii.

Podle slov šéfa WHO, Tedrose Adhanoma Ghebreyesuse, se pandemie koronaviru stala už něčím víc než mimořádnou situací ve zdravotnictví. Nemoc se dál rychle šíří, uvádí svůj komentář pro ruské Vědomosti Alexej Sančin. V Rusku se optimalizace zdravotnictví vrátila jako bumerang. V Moskvě (nejbohatší region Ruské federace – pozn. red.) je obsazeno 70 % lůžek a denně se do zdejších nemocnic dostává kolem 1300 až 1400 nových pacientů, řekla místostarostka města Anastasija Rakovová. Z Petrohradu zní, že nemocných je „kriticky mnoho“.

Hlavním překvapením je ale to, že zdravotní systém kolabuje nejenom v Rusku, píše Sančin. Britský předseda vlády řekl, že nemocnice jsou skoro přeplněné a že bez výjimečných opatření čekají zemi denně tisíce mrtvých. Joe Biden Američanů slíbil „velmi temnou zimu“, protože zdravotní systém země nezvládne tlak nemoci. Šéf WHO Ghebreyesus varoval: „Desetiletí pokroku v boji proti úmrtnosti matek a dětí, HIV, malárii, tuberkulóze, nepřenosným nemocem, duševním poruchám, dětské obrně… ohrožují narušení zdravotnických systémů.“

Na pandemii nebylo lidstvo připraveno. Podle propočtu WHO nyní chybí světu celkem 6 milionů zdravotních sester. Komercializace zdravotnictví omezila jeho mobilizační potenciál. Státní rozpočtová medicína byla postupně vytlačena pojistnou nebo placenou a rozvoj zdravotnictví byl omezen financemi.

Trh teď nedovede operativně reagovat na zvýšené potřeby, které pandemie vyvolává. Podle šéfa WHO pandemie ukázala na „..linie rozkolu. Nerovnosti, nespravedlnost a protiklady v současném světě“. Hlavními obětmi pandemie jsou chudí. Na ně nyní dopadají ekonomické dopady karantén. Pandemie zvýraznila třídní rysy a obnažila krizi sociálního státu. V mnoha zemích už koronavirus ohrožuje politickou stabilitu.

WHO varuje před růstem rizik dalších infekčních nemocí. Volá po tom, aby došlo k radikální přestavbě světového zdravotnictví a ke změně sociálně-ekonomických podmínek.

Sančin dále varuje: samotná vakcína se může stát problémem. Slibná vakcína firmy Pfizer vyvolala růst na akciových trzích, zatímco WHO volá po tom, aby na vakcínu nebylo nahlíženo jako zboží, ale jako na veřejný statek. Chce, aby její dostupnost zaručily vlády a globální společenství.  Objevil se tak rozpor mezi zájmy farmaceutického průmyslu a zbytkem lidstva. Zdraví se stalo frontou sociálního konfliktu. Výsledek tohoto konfliktu rozhodne o tom, čí životy jsou skutečně důležité.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.