Cummings balí kufry a odchází z Downing Street

Jeden z hlavních poradců britského premiéra a strůjce kampaně „Vote Leave“ do konce roku odchází či už opravdu odešel uprostřed mocenských bojů v úřadě britského premiéra.

Jeden z nejvlivnějších poradců britského premiéra Borise Johnsona, Dominic Cummings ke konci roku opustí svoji pozici v Downing Street, informovala nejprve agentura Reuters. Cummings odchází v době, kdy bude dokončen odchod Velké Británie z EU a po vnitřní bitvě o to, kdo by se měl stát novým personálním šéfem britského premiéra. Následně se objevily během pátku informace o tom, že Cummings si kufry zbalil hned a z úřadu britského premiéra odešel už v pátek.

Cummings řídil kampaň o hlasování o Brexitu v roce 2016. Byl také za drtivou volební kampaní Borise Johnsona v roce 2019. Nyní Cummings řekl BBC, že jeho postoj se v ničem nezměnil. Už v lednu řekl, že do konce letošního roku chce být nadbytečným.

Ministr dopravy Grant Shapps sdělil, že Cummings s odchodem do konce roku počítal a že svůj pobyt v Downing Street spojoval s dokončením brexitu.

Televize BBC citovala blíže neurčený zdroj z Downing Street, který řekl, že do Vánoc bude Cummings mimo vládu. Jiný zdroj BBC řekl, že Cummings odchází dříve, než bude z Downing Street vytlačen.

Cummings se také pro BBC vymezil vůči některým informacím o tom, že vyhrožuje rezignací či že rezignaci požaduje od ostatních. Cummings řekl, že jde o „fámy“ a že jsou „vymyšlené“.

V kontextu poslední fáze dojednávání obchodní dohody o odchodu Velké Británie z EU a druhé vlny pandemie v Británii probíhá v Downing Street vnitřní bitva o pozici personálního šéfa premiéra Johnsona.

Minulou středu rezignoval ředitel komunikace britského premiéra Lee Cain. Cain patřil k dalším zastáncům brexitu, byl blízkým spojencem Cummingse a spolupracoval s ním na brexitové kampani Vote Leave.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.