Donald Trump s USA ještě neskončil

Spojené státy ještě nikdy nezažily prezidenta, který by neuznal svoji prohru. Jaké důsledky to může mít?

Edward Luce míní , že Trumpova nepodložená tvrzení o volebním podvodu oslabují americký politický systém.

USA jsou v nové situaci, píše Luce. Ještě nikdy nezažily prezidenta, který prohrál a trvá na tom, že volby „byly ukradeny“. Je těžké vůbec najít nějakou demokracii, která by něco takového zažila.

Donald Trump měsíce říkal, že když prohraje s Joe Bidenem, bude to brát jako podvod. Otázka je, jaké škody může v americkém politickém systému ještě napáchat.

Jaká je odpověď? Může toho udělat spoustu, přičemž není omezen sám sebou, ale reakcemi ostatních. Řada republikánů je na jeho straně a tvrdí, že korespondenční hlasy byly podvod. Jsou to ti stejní republikáni, kteří v tzv. swing státech oslavují svůj úspěch, ale zpochybňují zároveň korespondenční hlasy. Je to neuvěřitelná kombinace.

Jenže o logiku tady nejde. Luce nachází tři důvody, proč tolik republikánů sleduje Trumpovu linii, že volby byly ukradeny. První důvod je psychologický. Být na jeho straně je jako u nemocného, který si projde prvním stádiem – popřením reality. Jenže tady to fungovat nebude a spíš spustí druhou fázi – vztek.

Konzervativci chtějí mít republikány vzbuzené kvůli dodatečným volbám v Georgii, které se budou konat na začátku ledna. Mitch McConnell ví, že mu chybí jen pár hlasů k ovládnutí Senátu, což by mu umožnilo házet klacky pod nohy Bidenovi.

Třetí důvod je potlačit hlasování menšin. Tento důvod přetrvá i po Bidenově inauguraci, píše Luce. Cílem republikánů je omezit elektorát, který se v USA rychle mění. Senátor z Jižní Karolíny Lindsey Graham to řekl velice jasně: „Pokud nezměníme americký volební systém, pak už nikdy nebude zvolen žádný republikánský systém. Trump nesmí ustoupit.“

Ohrozí to systém? Snad ne, protože jsou náznaky, že by nejvyšší americký generál chtěl do amerických ulic poslat armádu.

Je tu jiné, zákeřnější nebezpečí. Trump začal svou cestu do Bílého domu už v roce 2011, kdy se snažil Baracka Obamu diskvalifikovat tím, že se prý narodil v Keni.

Nevíme, co má Trump v rukávu ve zbylých 70 dnech jeho prezidentování, píše komentátor. Republikáni motivují svou voličskou základnu, aby Bidena považovali za nelegitimního prezidenta. A tím dávají Trumpovi klíče od Republikánské strany do dalšího období.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.