Slovinsko podpořilo v otázce právního státu Maďarsko a Polsko

Slovinský premiér napsal, že o sporech o právní stát by neměly v EU rozhodovat politické orgány.

Slovinský premiér Janez Jansa ve středu podpořil kritiku ze strany Polska a Maďarska, když vetovaly rozpočet EU kvůli plánům vázat financování na dodržování zásad právního státu.

„Některé politické skupiny… otevřeně vyhrožují, že nástroj nazvaný nesprávně „právní stát“ použijí k ukáznění jednotlivých členských států EU prostřednictvím většinového hlasování,“ uvedl Jansa v dopise předsedovi Rady EU Charlesi Michelovi. Dopis zveřejnila slovinská média.

Jak jsme informovali, Polsko a Maďarsko vetovaly na pondělním jednání velvyslanců o novém rozpočtu EU a fondu obnovy jeho schválení. Důvodem byl jejich nesouhlas s vazbou mezi právním státem a financováním z rozpočtu EU.

Slovinsko se k polskému a maďarskému veto nepřipojilo, avšak Jansa v dopise uvedl, že nepovažuje za vhodné, aby politický orgán rozhodoval spory týkající se otázky právního státu. Podle slovinského politika by o sporech o právním státě měl rozhodovat nezávislý soud.

Jansa dále uvedl: „Potřebujeme instituce EU, které nebudou zapojeny do vnitropolitických konfliktů členských států.“

Současný slovinský premiér je považován za spojence maďarského premiéra Viktora Orbána a napodobuje Orbánovu tvrdou rétoriku o migraci.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.