Čína chystá další misi na Měsíc

Nová mise počítá poprvé za posledních zhruba čtyřicet let s dopravením nového materiálu z Měsíce na planetu Zemi.

Čína připravuje zahájení mise, která má za cíl poprvé po čtyřech desetiletích dopravit materiál z Měsíce, informovala agentura Associated Press. V rámci těchto příprav byla přepravena na místo startu na čínské vesmírní základně ve Wen-čchangu masivní raketa s názvem Dlouhý pochod-5.

Čínská mise na Měsíci má odstartovat začátkem příštího týdne. Na Měsíci by měla umístit přistávací modul, který bude schopen vrtat do dvoumetrové hloubky, sbírat kameny a další materiál, který bude dopraven na Zemi. Vědcům to umožní studovat nově získané materiály z Měsíce poprvé od amerických a ruských misí, které proběhly před zhruba čtyřiceti lety.

Mise je nejambicióznějším projektem vesmírného výzkumu v Číně, která poprvé vyslala člověka do vesmíru teprve v roce 2003. V současné době má Čína na cestě další misi na planetu Mars. Vedle toho na odvrácené straně Měsíce poskytuje čínské vozítko první komplexní měření, která se týkají radiační expozice z povrchu Měsíce. Tyto informace jsou klíčové pro každou zemi, která by chtěla vyslat kosmonauty na Měsíc.

Vesmírný program Číny také stále více spolupracuje s jinými zeměmi, i přes to, že americké zákony Číně brání v kooperaci s NASA. Právě nemožnost spolupráce Číny na Mezinárodní vesmírné stanici vedla Peking k tomu, aby zahájil vlastní vesmírný program. Řadí se tak vedle Japonska a Indie mezi další asijské země, které budují svoje vlastní vesmírné programy.

Čína postupuje v oblasti vesmírného programu opatrně a v posledních letech čelila relativně malým překážkám. Nicméně například raketa Dlouhý pochod 5 při předchozím pokusu o start neuspěla. Země má ovšem dostatek technických a inženýrských talentů, které podobné problémy dovedou vyřešit.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.