Jazzové okénko Jana Schneidera: To A Princess, Snake Charmer a Maria

A je tu sté (!) vydání jazzového průvodce z pera Jana Schneidera a ani v tom dnešním výročním vydání nechybí skvělá jazzová muzika.

Rád začínám jazzové okénko pěkně hranou basou. Dnes je okénko jubilejní, proto dáme hned basy dvě. Úžasný bluesový multiinstrumentalista John Mayall (je tak starý, že ještě stihl ve Velké Británii povinnou vojnu a dokonce sloužil v Koreji!) byl také skvělým skladatelem a nápaditým aranžérem.  V písni To A Princess si vystačil s klavírem, protože hlavní roli svěřil dvěma baskytaristům. Duet Larry Taylora a Steve Thompsona patří k tomu typu muziky, která bude mnohým z vás ještě pár dní znít v hlavě.

Za následující objev děkuji Zinočce! Upozornila mě na Frances Carroll a Její Koketky s jejich hvězdou, bubenicí Violou Smith v tomto pěkně horkém kousku zvaném „Snake Charmer“ z roku 1939. Viola Smith před měsícem zemřela, i když se zdálo, že už je nesmrtelná (jen si přečtěte ta data). Bubnování je holt lidskému zdraví bez jakékoliv pochybnosti velmi prospěšné!

Maria – Barbara Furtuna & L’Arpeggiata – takto to zní, když se sejde vokální kvartet korsické polyfonie se specialisty na starou dobrou hudbu, mistrovským souborem theorbistky Christiny Pluhar. Zde se zdržím slov, neboť jsou nadbytečná a mohla by rušit v dokonalém pohroužení se do poslechu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.