Obrysy Bidenova zahraničněpolitické týmu jsou jasnější

Biden si do zahraničního týmu vybírá zkušené veterány, kteří pracovali pro prezidenty Obamu nebo Clintona. O koho se jedná?

Joe Biden plánuje nominovat dlouholetého poradce a zkušeného zahraničněpolitického veterána Antonyho Blinkena do funkce ministra zahraničí, informovalo pondělní ranní vydání Politico. Podle informací tří lidí obeznámených s touto problematikou Biden vybere do funkce poradce pro národní bezpečnost dalšího svého důvěrníka, Jakea Sullivana. Informace byly během pondělka potvrzeny.

Linda Thomasová-Greenfieldová, zkušená diplomatka, bude zřejmě nominována na funkci Bidenovy velvyslankyně při OSN, tvrdí další zdroje článku Politico. Původně se pro tuto funkci hovořilo o Hillary Clintonové, jak jsme informovali minulý týden.

Znamenalo by to, že se ke kormidlu americké zahraniční politiky postaví zkušení lidé, míní článek. Jejich výběr komentovaly pozitivně i některé konzervativní hlasy, upozornil dále Politico.

Blinken je považován za umírněného člověka, má respekt mezi zahraničními diplomaty a může uspět i u republikánů v Senátu, který ho případně bude potvrzovat ve funkci. Blinken (58) je syn bankéře a diplomata, studoval práva na Harvardu. Vedle právní kariéry působil krátce jako novinář. Během administrativy Billa Clintona působil v Národní bezpečností radě a také na Capitol Hillu, v té době byl předsedou senátního výboru pro zahraniční vztahy právě Biden. Během prezidentství Baracka Obamy působil Blinken jako zástupce poradce pro národní bezpečnost a náměstek ministra zahraničí.

Blinken byl hlavní tváří Bidenovy zahraniční politiky během letošní prezidentské kampaně. Zasazoval se o to, aby Spojené státy obnovily spojenectví rozbředlá přístupem Donalda Trumpa “America First”. Blinken také patří k předním zastáncům opětovného připojení Spojených států k jaderné dohodě s Íránem.

Blinken figuroval v republikánském vyšetřovaní aktivit Bidenova syna Huntera na Ukrajině, byl v této kauze vyslýchán. Vyšetřovatelé nakonec nedokázali prokázat, že jednání Huntera Bidena ovlivnilo práci jeho otce jako viceprezidenta nebo americkou politiku vůči Ukrajině.

Jake Sullivan působil jako poradce ministryně zahraničí USA Hillary Clintonové. Je mu něco přes čtyřicet a v oblasti zahraniční politiky si vysloužil pověst „zázračného dítěte“. Sehrál významnou roli při dosažení jaderné dohody s Íránem v roce 2015 (JCPOA). V roce 2016 pracoval pro prezidentskou kampaň Hillary Clintonové a po její prohře se věnoval výzkumu zahraniční politiky a psaní. Mělo se ale za to, že v Bidenově Bílém domě by měl působit ve funkci, která se týká domácí politiky.

Thomasová-Greenfieldová působí už 35 let v zahraniční službě. Pracovala například jako velvyslankyně USA v Libérii a jako asistentka státního tajemníka pro africké záležitosti. Patří k nejvýraznějším černošským diplomatkám ve Washingtonu. Na rozdíl od funkce poradce pro národní bezpečnost musí kandidáta na post velvyslance při OSN odsouhlasit Senát.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.