Ruští výrobci potravin chtějí zavést vývozní cla na obilniny

Ruské potravinářské asociace upozorňují na rekordní ceny obilnin, které zdražují výrobu i chov. Kvóty na vývoz obilnin z Ruska vidí jako nedostatečné.

Velcí ruští výrobci potravin se v dopise obrátili na premiéra Michaila Mišustina s požadavkem na zavedení vývozních cel na obilí. Důvodem jsou vysoké ceny této suroviny. Zavedení cel by podle autorů dopisu, k nimž patří např. Národní masná asociace, Askond (Svaz cukrářů), asociace Ruská mouka nebo Národní svaz chovatelů prasat, pomohlo ve snížení vysokých cen obilnin.

Zdražení obilnin totiž prodraží výrobu v mnoha odvětvích (chov dobytka, cukrářství, pekařství apod.).

Například cena pšenice třetí třídy je nyní v Rusku na rekordní úrovni, více než 17 700 rublů za jednu tunu, zatímco před rokem byla cena 1,7krát nižší. Společnosti ale nemohou takový růst cen přesunout do nákladů na potraviny kvůli snížení solventnosti, vysvětluje situaci prezidentka asociace Ruská mouka Natalija Zagorskaja. Cena mouky roste dramaticky: velkoobchodní cena mouky nejvyšší jakosti se v době od ledna do října letošního roku zvýšila o 19 %, na 23,2 rublů za jedno kilo. Cena za výrobky z mouky, například sušenky, se ale zvýšila jen o 4 %.

Ministerstvo zemědělství již dříve vyhovělo návrhu omezit vývoz obilí prostřednictvím kvót na dobu od července 2020 do června 2021. Od února do 30. června 2020 bude možné vyvést maximálně 15 milionů tun pšenice, žita, kukuřice a ječmene.

Ovšem výrobci hodnotí kvóty jako neefektivní mechanismus. V lepším případě pomohou stabilizovat ceny na historických rekordech, v horším ale cena obilí, díky aktivizaci vývozců obilí, poroste dál. Vývozci by i bez kvót vyvezli nanejvýš 15 milionů tun, vysvětlil šéf Národní masné asociace Sergej Jušin. Sdružení nenavrhovala clo navíc ke kvótám, ale spíše jako účinnější opatření.

Zvýšení vývozních cel by však mohlo mít negativní dopad na hospodářství producentů plodin, varovalo v reakci na dopis ruské ministerstvo zemědělství. Podle ministerstva je nutné pečlivě otázku zvážit vzhledem k rovnováze zájmů všech účastníků zemědělsko-průmyslového trhu.

Po ruské pšenici je nyní na světovém trhu poptávka a kupující jsou ochotni zaplatit výrazně vyšší ceny, což povzbudí ruský vývoz, nesouhlasí s vývozními cly generální ředitel společnosti Ikara Dmitrij Rylko. Za rok 2020 bude sklizeň obilnin v Rusku druhá největší v historii. Podle ministerstva zemědělství se má jednat o celkem 127,5 milionu tun. Světový trh reagoval na oznámení vývozní kvóty klidně: 15 milionů tun od poloviny února do konce sezóny splňuje jeho očekávání, připomíná dále Rylko. Sazba v podobě vývozního cla by podle něj zvýšila světové ceny nebo ztížila jejich snižování, protože jde o závažnější omezení.

Ministerstvo zemědělství začalo nedávno dotovat producentům mouky část nákladů na nákup potravinářské pšenice a žita, což považuje za dostatečnou podporu zpracovatelů.

 

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.