Německá ekonomika roste rychleji, než se očekávalo

V letních měsících, po skončení prvního jarního lockdownu, se německé ekonomice podařilo dohnat ztráty. Ekonomové však nyní očekávají pokles.

Německá ekonomika se zotavila v letním čtvrtletí více, než se původně předpokládalo. Hrubý domácí produkt rostl od července do září rekordním tempem 8,5 % ve srovnání s předchozím čtvrtletím, uvedla Tagesschau.

Na jaře se největší evropská ekonomika zhroutila jako nikdy předtím, protože mnoho obchodů bylo kvůli pandemii zavřeno, byly narušeny dodavatelské řetězce a průmysl byl částečně paralyzován. S ohledem na současnou situaci však odborníci varují před útlumem.

Claus Michelsen z Německého institutu pro ekonomický výzkum (DIW) hodnotí situaci podobným způsobem: „Jakkoli pozitivní jsou čísla z léta, druhá vlna nákazy v Německu a v mnoha dalších zemích by mohla znamenat další překážku pro hospodářské oživení.“

Ekonom ze společnosti DWS Martin Moryson míní, že zima může být složitá, ale dostupnost vakcíny by měla posléze domácí poptávku stabilizovat.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.