Zima bez lyžování v Itálii?

Kvůli pandemii chce italská vláda letos v zimě omezit lyžařské dovolené. Doufá v podporu Německa a Francie.

Prázdné sjezdovky, zastavené lyžařské vleky. I tak může vypadat letošní zimní sezóna v italských střediscích.

Odvětví zimní turistiky se v Itálii kvůli pandemii propadlo o 70 %, což je ztráta ve výši téměř 8,5 miliard eur. Mnoho italských a zahraničních návštěvníků ruší pobyty, celý sektor je tak v krizi.

Ministr pro regionální záležitosti Francesco Boccia uvedl, že „dnes nejsou podmínky pro otevření sjezdovek. V příštím dekretu vyhodnotíme, zda existují podmínky a co dělat.“ Také premiér Giuseppe Conte se drží této linie a říká ne prázdninám na sněhu.

A dále uvádí: „Vánoční období vyžaduje opatření ad hoc. Jinak riskujeme opakování situace z poloviny srpna a nemůžeme si to dovolit: běžné sociální zvyklosti typické pro vánoční období nejsou možné. Dodržování opatření u lyžařských vleků je jedna věc, ale vše, co se točí kolem prázdnin na sněhu, je nekontrolovatelné. S Merkelovou a Macronem v Evropě pracujeme na společném evropském protokolu.

Francesco Boccia také poznamenal, že „při počtu 600–700 úmrtí denně je nemístné hovořit o pořádání bohatých vánočních večeří za účasti mnoha hostů“.

Premiér Guiseppe Conte pro předvánoční období oznámil uvolnění s ohledem na aktuálně zplošťující se infekční křivku. Pokud bude trend pokračovat, mohou být na konci měsíce zrušeny červené zóny, které platí v současné době v mnoha regionech. Všechny obchody v zemi by se pak měly včas otevřít pro vánoční nákupy.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.