Slevu za slevu, požaduje ruský velvyslanec v Bělorusku

Požadavek Minsku zlevnit cenu ruského plynu pro Bělorusko by měly doplnit slevy pro běloruské výrobky směřující na ruský trh.

Podle slov ruského velvyslance v Bělorusku Dmitrije Mězenceva by případná sleva na cenu ruského zemního plynu pro Bělorusko měla být zohledněna běloruskou stranou analogickým postupem. Totiž, běloruské výrobky, které směřují na ruský trh, by měly být také adekvátně zlevněny, naznačil diplomat.

„Jestli jedna strana požaduje slevičku (skidočku), tak to znamená, že druhá strana má právo očekávat podobný přístup, tedy slevičku v případě těch nebo jiných skupin výrobků – jestli mluvíme o rovnoprávných vztazích nezávislých zemí a hospodařících subjektů,“ citují Mězenceva ruská média.

Velvyslanec také řekl, že hloubka vztahů obou zemí závisí na tom, do jaké míry je Minsk připraven ke společným krokům v podpoře „výstavby spojenectví“.  Mězencev dále ocenil, že běloruská strana splatila svoje dluhy za dodávky plynu a uznala tím nároky ruské strany. Podle velvyslance to ukazuje na to, že se obě strany dovedou (a musí) dohodnout.

K dosažení dohody o splacení běloruského dluhu došlo 11. listopadu. Do té doby zdůrazňoval šéf Gazpromu, Alexej Miller, že dluh je překážkou pro zahájení nových rozhovorů o dodávkách ruského plynu na příští rok.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.