Negativní výnosy na vzestupu

Negativní výnosy najdeme u dluhopisů za více než 17 bilionů dolarů.

Situace po amerických prezidentských volbách a také politika centrálních bank vede k novému rekordu, informují noviny Financial Times.

Dluhopisy v hodnotě více než 17 bilionů dolarů se nyní obchodují se záporným výnosem. To znamená, že kupující jsou ochotni zaplatit za dluhopis, se kterým je spojena ztráta, pokud ho budou držet až do doby splatnosti.

Tento vývoj ukazuje na vysokou poptávku po kvalitních dluhopisech, a to navzdory tomu, jak moc si půjčují firmy i státy kvůli pandemii koronaviru.

Nenasytnost po dluhopisech je ovlivněna stimulačními programy centrálních bank, v rámci nichž se ve velkém dluhopisy nakupují. Bank of England oznámila nákupy ve výši 150 mld. liber, rozšíření programu se očekává také od Evropské centrální banky.

Centrální banky nakupují dluh tak rychle, že nedrží ani krok s vládami. Takže výnosy jdou dolů, i když je fiskální situace v řadě zemí nelehká. Od března tohoto roku se objem dluhopisů s negativním výnosem zdvojnásobil, jenže roste tak rychle, že i rekordní podíl tvoří jen čtvrtinu trhu.

Investoři tvrdí, že rozšíření nízkých až záporných výnosů je nutí hledat atraktivní zhodnocení někde jinde. Může se jednat o země jako je Itálie, kde jsou vyšší výnosy, nebo celkově o riskantnější aktiva.

Lidé hledají výnos, který je větší než nic. Bezpečná aktiva nic nevynášejí, takže musí jít do rizikovějších, uzavírá pro FT Mark Dowding, ředitel BlueBay Asset Management.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.