Maďarsko a Polsko dál odmítají rozpočet EU

Morawiecki a Orbán odmítají navázanost finančních prostředků EU na podmínku vlády práva.

Premiéři obou zemí nadále odmítají rozpočet EU, který by měl finanční prostředky svázat s dodržováním vlády práva. Šance EU na včasné schválení nového sedmiletého rámce se tím snižují, píší Financial Times.

Návrh Německa a Evropského parlamentu na vázanost prostředků na dodržování vlády práva, například v oblasti nezávislého soudnictví, měl posloužit ke zpomalení tzv. neliberálních tendencí v určitých zemích.

Viktor Orbán a Mateusz Morawiecki po společném jednání vyzvali k oddělení jednání o rozpočtu na příštích sedm let a balíčku pokoronavirové pomoci od podmínky dodržování vlády práva. Tato doložka by podle nich měla být zásadně modifikována.

Pokud by podle představitelů obou zemí měly být finanční prostředky do budoucna vázány na vládu práva, pak je potřeba svolat k tomu konferenci a podle toho také upravit smlouvy EU.

Oba dva premiéři tvrdí, že současný návrh degraduje vládu práva na „politický nástroj“. Původně se očekávalo, že dohody bude dosaženo na summitu 10–11. prosince. Odpor Polska a Maďarska komplikuje nejen přijetí sedmiletého finančního rámce, ale také Fondu obnovy.

Noviny Financial Times také uvádějí názor jednoho z diplomatů EU, že Polsko a Maďarsko se svým postojem „dostávají do hluboké izolace“.

Některé země navrhují obě země „obejít“ a schválit rozpočtový rámec pomocí 25 hlasů ostatních členských zemí a také evokovat mechanismus vlády práva přes Evropský parlament. Současná právní úprava ale vyžaduje jednomyslné schválení rozpočtu i Fondu obnovy.

Obě dvě země jsou již nyní v „disciplinárním řízení“ EU kvůli otázkám spojeným s vládou práva a nezávislostí soudů.

Např. polský premiér Morawiecki tvrdí, že se jedná o extrémně nebezpečnou doložku, která může do budoucna ohrozit kohezi celé EU.

Polský premiér uvedl, že doložka o právním státu je nutně arbitrární, její aplikace má politickou povahu, a politicky motivované akce by mohly vést k oslabení EU až k jejímu rozpadu.

Psali jsme:

Polsko a Maďarsko vetují rozpočet. Chtějí kompromis ve vazbě financování na právní stát

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.