Komu patří Berlín? Většina berlínských pronajímatelů jsou multimilionáři, ukázala studie

Téměř polovina berlínských bytů patří multimilionářům. Podle studie se nájemné v Berlíně za posledních deset let zvýšilo o více než 150 %.

V Berlíně ztěžují složité vlastnické struktury přiřazení nemovitostí jednotlivým vlastníkům. Podle studie Nadace Rosy Luxemburgové je většina pronajímatelů „multimilionáři“, píše se na webu rbb (Rundfunk Berlin-Brandenburg).

Stále více bytů v Berlíně patří velkým společnostem a investorům na finančním trhu. Jejich počet se mezi lety 2012 a 2017 více než zdvojnásobil. To je výsledek studie Nadace Rosy Luxemburgové, která je blízká straně Die Linke.

Autor studie „Kdo je vlastníkem města“ („Wem gehört die Stadt?“) Christoph Trautvetter pro rbb-Inforadio uvedl, že mýtus o malém soukromém pronajímateli jako hlavním hráči na berlínském realitním trhu je mylná: „Většina berlínských pronajímatelů jsou multimilionáři.“

Podle studie přibližně polovina ze dvou milionů bytů v Berlíně patří milionářům v oblasti nemovitostí a na burze zapsaným bytovým koncernům.

Nájemné v Berlíně za posledních deset let vzrostlo o více než 150 %.

Pouze několik tisíc vlastníků vlastní téměř polovinu všech nájemních bytů v Berlíně

Kromě známých velkých soukromých vlastníků, jako jsou Deutsche Wohnen, Vonovia, Adler Group nebo Covivio, patří mezi profesionální majitele domů zaměřené na zisk také mnoho investičních fondů nebo takzvané rodinné kanceláře (Family Offices) – společnosti spravující majetek superbohatých rodin.

Často se schovávají za vnořené podnikové struktury, každý jednotlivý dům je organizován jako GmbH (s. r. o.). Úřady a nájemci často nevědí, kdo vlastně nemovitost vlastní. Zde Christoph Trautvetter vnesl světlo do tmy díky rokům pátrání spolu s nájemníky a novináři.

Tržní hodnota berlínských rezidenčních nemovitostí na konci roku 2018 činila zhruba 380 miliard eur.

Ve studii Trautvetter také vysvětluje, proč se Berlín dostal do hledáčku finančního kapitálu: „Díky převážně nulovému riziku při nákupu domu v dobré lokalitě v centru v jedné z nejpopulárnějších a politicky stabilních metropolí na světě bylo za posledních deset let dosaženo návratnosti více než 20 %. za rok.“

Psali jsme:

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.