Ve Francii protestovali proti novému bezpečnostnímu zákonu

Nový zákon vzbudil ve Francii silnou a širokou kritiku. Někteří z kritiků mají obavy, že zákon naruší svobodu slova. Námitky mají i EU a OSN.

Během uplynulého víkendu ve Francii protestovaly tisíce lidí proti kontroverznímu bezpečnostnímu zákonu. Zákon kriminalizuje sdílení snímků policistů, pokud je prováděno pro „zlovolné účely“, píše Politico.

V Paříži se v sobotu sešlo 46 tisíc lidí vyjadřujících výhrady proti zákonu, sdělilo ministerstvo vnitra. Když během jinak pokojného pochodu městem někteří demonstranti začali zapalovat ohně a házet proti bezpečnostním složkám kameny, policie použila slzný plyn a zábleskové granáty.

Protesty proti zákonu se konaly i v dalších francouzských městech – například v Lille, Rennes a Štrasburku.

Mnozí demonstranti protestovali také proti policejnímu násilí v reakci na brutální zacházení policie s černošským producentem Michelem Zeclerem, které následně odsoudil i prezident Emmanuel Macron

Ve Francii vzbudil nový bezpečnostní zákon silnou a širokou kritiku, neboť vzbuzuje obavy, že naruší svobodu slova. Prezident Macron a ministr vnitra Gérald Darmanin přesto zákon prosadili, snaží se prezentovat jako tvrdí obhájci francouzské policie, práva a pořádku. Minulý týden zákon prošel v dolní komoře, ale premiér Jean Castex řekl, že kontroverzní paragraf bude prověřen nezávislým výborem. Po odporu z řad poslanců a senátorů ale musel z nápadu vycouvat. Zákon ještě bude schvalovat Senát.

Sobotních protestů se účastnila celá řada novinářů, obhájců občanských práv i protestujících z řad hnutí žlutých vest.

Zákon se nevyhnul kritice ani ze vzdálenějších míst. Evropská komise minulý týden zdůraznila, že francouzští novináři by měli „dělat svoji práci svobodně a zcela bezpečně“, podobně se vyjádřil také Úřad vysokého komisaře pro lidská práva při OSN.

Policie v sobotu zatkla celkem 9 lidí. Darmanin odsoudil „nepřijatelné“ násilí proti policii.

Aktuálně: Podle posledních informací se francouzská vláda rozhodla o tom, že celý zákon znovu přepíše, informovaly o tom noviny New York Times ve svém úterním vydání (NYT,1/12/2020, str. A12).

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.