Zemní plyn jako příčina geopolitických konfliktů

Zemní plyn je významný nástroj geopolitické dominance, který způsobuje konflikty mezi zeměmi soutěžícími o kontrolu nad cestami plynu do Evropy.

Plyn je geopolitické palivo. Vyžaduje síť: LNG terminály a potrubí. Země s přístupem k zásobám plynu a infrastruktuře tak mohou získat geopolitické výhody na úkor zemí, které dovoz plynu potřebují, uvedl web Investigate Europe.

Rusko a USA soutěží o zvýšení vývozu plynu do Evropy. Moskva je dominantním dodavatelem plynu do EU. V roce 2018 pocházelo 40 % dovozu plynu do EU z Ruska.

USA proti této dominanci bojují; Washington usiluje o vývoz vlastního zkapalněného zemního plynu díky stále rostoucímu počtu terminálů LNG v Evropě – od Itálie a Řecka na jihu po Francii a Polsko na severu. To se děje navzdory silnému dopadu LNG na klima.

Ruské dodávky plynu do Evropy

V roce 2019 společnost Gazprom Export dodala do evropských zemí celkem 198,97 miliard kubických metrů plynu. Z tohoto množství připadlo 77 % na západoevropské země a Turecko, zatímco státy střední Evropy měly podíl 23 %.

Export zemního plynu uskutečněný společností Gazprom Export do zemí mimo bývalý Sovětský svaz (miliardy kubických metrů) ukazuje následující tabulka:

Západoevropský trh (včetně Turecka) spotřebovává většinu ruského vývozu. V roce 2019 společnost Gazprom Export dodala na trhy v regionu 153,39 miliard kubických metrů plynu. Největšími dovozci jsou Německo, Itálie, Rakousko, Turecko a Francie.

Východní a středoevropský trh se zemním plynem je obzvláště důležitý kvůli své geografické blízkosti k Rusku (za rok 2019 činil objem dodaného plynu 45,58 miliard kubických metrů). Největšími dovozci jsou Maďarsko, Polsko, Česká republika a Slovensko.

Schůzka Trump – Juncker a LNG plyn

Po setkání tehdejšího předsedy Evropské komise Jean-Clauda Junckera s americkým prezidentem Donaldem Trumpem v červenci 2018 došlo k prudkému nárůstu dovozu LNG do EU (podrobnosti zde v odkazu, mapka evropské LNG infrastruktury na str. 3). Za účelem přijímání amerického plynu byly plánovány nové LNG terminály nebo rozšíření starých terminálů v Chorvatsku, Polsku, Litvě, Německu a Řecku.

Americký prezident Donald Trump uvedl, že plynovod by mohl z Německa udělat „rukojmí Ruska“, a kritici se obávají, že by Rusko mohlo v budoucnu využít svou výchozí pozici k vyvíjení tlaku na Evropu (v letech 2006 a 2009 přesně to Rusko udělalo a zastavilo dodávky plynu do Evropy).

Američtí kritici tvrdí, že díky Severnímu proudu 2 bude EU příliš závislá na Rusku, a usilují o zvýšení prodeje svého vlastního produktu, kterému říkají „plyn svobody“ (freedom gas), do Evropy. „Chceme, aby nakupovali od nás, ne od Rusů,“ řekl Robert McNally, prezident společnosti Rapidan Energy Group.

Výhrůžný dopis

V srpnu letošního roku poslali tři američtí senátoři dopis, ve kterém vyhrožovali provozovatelům německého přístavu Mukran za to, že pomáhají ruským plavidlům, které staví Severní proud 2.

Stefan Kerth ze zemské rady Meklenburska-Předního Pomořanska uvedl: „Věřili jsme, že žijeme v 21. století a překonali jsme určitou terminologii.“ Popsal dopis senátorů jako „tupý projev síly“.

Zemská rada viděla dopis jako „urážku spolkové země Meklenbursko-Přední Pomořansko“, což je desetiprocentní akcionář v přístavu Sassnitz-Mukran. Senátoři pohrozili přístavu pokutami, pokud se zaměstnanci podílejí na dokončení plynovodu Severní proud 2. Američtí občané a firmy by pak nesměli dále obchodovat s přístavem.

Ministerská předsedkyně Meklenburska-Předního Pomořanska Manuela Schwesigová (SPD) požadovala, aby spolková vláda „rezolutně vystoupila proti těmto pokusům o vydírání“. Předseda parlamentní skupiny SPD Carsten Schneider uvedl, že Německo by nemělo připustit, aby se s ním zacházelo „jako s vazalským státem“.

Politik ze strany Zelených Jürgen Trittin označil hrozbu za „ekonomické vyhlášení války“. Výhrůžka republikánských senátorů proti přístavu je podle evropského a mezinárodního práva nezákonná.

Trittin dále prohlásil, že „zásahy do svrchovanosti Německa a Evropské unie dosáhly nebývalé úrovně agresivity, která nesmí zůstat bez odpovědi.“ A dále řekl: „Společnosti zapojené do tohoto projektu potřebují ochranu před washingtonskými metodami divokého západu.“

Výpalné pro USA?

Aby Německo odvrátilo sankce, nabídlo, že je připraveno financovat výstavbu dvou zvláštních přístavů pro dovoz zkapalněného plynu. Americké společnosti chtějí vyvážet americký plyn do Německa prostřednictvím terminálů v přístavech BrunsbüttelWilhelmshaven. V písemném návrhu, který byl zaslán do Washingtonu 7. srpna, spolková vláda slíbila „masivně zvýšit podporu výstavby“ terminálů poskytnutím až 1 miliardy eur (psali jsme zde).

V listopadu 2020 se Sněmovna reprezentantů a Senát dohodly na uvalení sankcí na pojišťovny a společnosti poskytující technickou certifikaci k projektu Severní proud 2. Sankce jsou obsaženy v návrhu zákona o obraně (National Defense Authorization Act for Fiscal Year 2020), který má být přijat do konce roku 2020. Tímto způsobem chtějí USA zkomplikovat Gazpromu dokončení projektu plynovodu.

 

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.