Trumpovu politiku vůči Číně Biden hned měnit neplánuje

Biden chce v úvodních týdnech svého prezidentství pracovat spolu se spojenci na soudržné strategii vůči Číně.

Joe Biden v rozhovoru s deníkem New York Times odmítl, že by hned měnil něco na Trumpově politice vůči Číně. V telefonickém rozhovoru s novinářem Thomasem Friedmanem Biden řekl, že bezprostředně neodstraní clo v hodnotě 25 % na asi polovinu čínského zboží, které zavedl prezident Donald Trump. Totéž se týká i dohody mezi USA a Čínou, která nese název Fáze 1.

Biden uvedl, že „nebude dělat žádné okamžité kroky“ a také, že „nebude předjímat své možnosti.“ Biden chce nejprve provést úplné zhodnocení stávajících dohod s Čínou a konzultovat ho s americkými tradičními spojenci v Asii a v Evropě. Podle Bidena to umožní vyvinout „soudržnou strategii“.

„Myslím, že nejlepší čínská strategie je ta, která dostane všechny naše – nebo alespoň ty, kteří dřív byli naši – spojence na stejnou stranu,“ cituje článek Bidena. „V úvodních týdnech mého prezidentství pro mě bude hlavní prioritou pokusit se nás dostat zpět na palubu s našimi spojenci.“

Čínští vůdci měli s Trumpem problémy. Nicméně také věděli, že pokud bude prezidentem on, tak Spojené státy proti Číně nikdy nebudou schopny podnítit  globální koalici. V případě, že se Bidenova strategie podaří, nebude pro Čínu vítanou zprávou, píše list.

Prezident Trump se soustředil ve vztazích s Čínou hlavně na obchodní deficit. Biden počítá s tím, že bude sledovat takovou obchodní politiku, která umožní pokrok ve vztahu k nekalým praktikám Číny, jako jsou krádeže duševního vlastnictví, dumping výrobků, nelegální dotace společnostem a vynucené transfery technologií z amerických společností jejich čínským protějškům.

Biden se chce při jednání s Čínou spolehnout na „páky“, které ovšem USA podle něj ještě nemají. Součástí získání takové páky má být rozvoj stranického konsensu doma, dále rozvoj staré dobré americké průmyslové politiky, tj. masivní a vládou řízené investice do amerického výzkumu a vývoje, infrastruktury a vzdělávání. Tyto kroky mají umožnit konkurovat Číně. Za takový přístup mimo jiné lobboval americký polovodičový průmysl.

„Chci mít jistotu, že budeme bojovat jako o život tím, že nejdřív investujeme v Americe,“ řekl dále v rozhovoru Biden. Podtrhnul přitom energetiku, biotechnologie, vyspělé materiály a umělou inteligenci jako oblasti zralé pro rozsáhlé vládní investice do výzkumu. „Nebudu s nikým uzavírat žádnou novou obchodní dohodu, dokud neprovedeme velké investice doma i do našich pracovníků a do vzdělání“ citoval článek novin New York Times Bidena.

Psali jsme:

EU navrhuje Bidenovi oživení transatlantické aliance

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.