Odlesňování Amazonie nabírá na obrátkách a překonalo rekord

Brazílie tak neplní vlastní plány stanovené zákonem z roku 2009 o klimatické změně.

Odlesnění brazilského Amazonského deštného pralesa dosáhlo v letošním roce dvanáctiletého rekordu, ukazují oficiální data zveřejněná v pondělí (30. listopadu). Ničení pralesa se zintenzivnilo od doby, kdy se prezidentem Brazílie stal Jair Bolsonaro, který oslabil ochranu životního prostředí.

V roce 2020 se destrukce pralesa zvýšila o 9,5 % ve srovnání s rokem 2019. Konkrétně se dotkla 11 088 km čtverečních porostu. V praxi to znamená, že Brazílie neplní vlastní plány stanovené zákonem z roku 2009 o klimatické změně. Zákon zavazoval snížit deforestaci na asi 3,900 km čtverečních ročně. Zákon sice nestanovuje právní důsledky pro neplnění, ale přesto to znamená možnost soudních sporů s vládou.

Měření pod názvem PRODES se provádí každým rokem a jedná se o srovnání satelitních snímků mezi koncem července 2020 a začátkem srpna 2019.

Ukazuje se, že odlesňování pralesa, který je celosvětově důležitý pro boj s klimatickou změnou, za Bolsonara spíše akceleruje. V roce 2018 došlo k odlesnění celkem 7536 km čtverečních pralesa. Ovšem vládní úřednicí vidí letošní výsledek jako úspěch, protože v roce 2019 byl nárůst (ve srovnání s rokem 2018) o 34 %, zatímco letos jde jenom o 9,5 %. Ochránci životního prostředí brazilskou vládu kritizují.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.