Zachrání nadace dostavbu Severního proudu 2?

EU potřebuje přísnější nástroje, aby se mohla účinně bránit proti zasahování USA do naší energetické politiky, míní Klaus Ernst z Bundestagu.

Kvůli americkým sankcím je výstavba plynovodu v Baltském moři zmrazená. Objevila se však informace, že se našel právní trik, který by mohl umožnit dostavbu, informuje Nordkurier. O tomto tématu čtěte také náš dnešní druhý článek zde.

O víkendu budou prozatím obnoveny stavební práce na plynovodu Severní proud 2 v Baltském moři; za rusko-německým projektem stojí zemská vláda Meklenburska-Předního Pomořanska. USA nadále hrozí tvrdými sankcemi vůči zúčastněným společnostem. Otázka zní: Jak by měl být dokončen plynovod po odchodu důležitých partnerských společností?

Z projektu se kvůli americkým sankcím stáhla klíčová švýcarská společnost Allseas Group. Právě její lodě pokládaly potrubí po dně moře na více než 1200 kilometrech, nyní je v Baltském moři připravena ruská speciální loď „Akademik Čerskij“ (psali jsme zde).

Nadace na ochranu klimatu jako záchrana?

Státní kancléřství ve Schwerinu možná našlo právní trik na ochranu společností podílejících se na stavbě plynovodu před americkými hrozbami. Podle mediálních zpráv, včetně informací na webech NDROstseezeitung, by měla být „Nadace pro ochranu klimatu MV“ schopna plynovod zachránit.

Plán je takový, že pod záštitou této neziskové nadace mohou společnosti pokračovat v práci na dokončení Severního proudu 2, protože jednají ve smyslu účelu nadace. V médiích jsou zmiňovány: podpora výzkumu, zabezpečení dodávek energie, školení a další vzdělávání i spolupráce. Společnosti podílející se na stavbě plynovodu by navíc mohly být také umístěny pod státní ochranu proti americkým sankcím.

Na dotaz novin Nordkurier však státní kancléřství nechtělo komentovat mediální zprávy ani plánovanou nadaci.

K dokončení projektu v současné době stále chybí celkem asi 75 kilometrů (16 kilometrů v německé exkluzivní ekonomické zóně, zbývajících 60 kilometrů na dánském území).

Rovněž ještě není jasné, která loď bude v práci pokračovat. Byl naplánován „Akademik Čerskij“, který byl pro tuto práci speciálně vybaven. Stále je však otevřené, zda má loď certifikaci požadovanou Dánskem. Norský certifikátor oznámil ve čtvrtek částečné odstoupení od projektu. Týkalo se to však pouze lodi, nikoli samotného plynovodu. Podle online portálu o pozicích lodí „Akademik Čerskij“ opustil přístav Mukran a pluje směrem do Kaliningradu. (Po zadání názvu lodi „Akademik Cherskiy“, lze její aktuální polohu sledovat na webu Marine Traffic).

Schwesigová: plynovod chceme dostavět

Již v srpnu Manuela Schwesigová (SPD) vydala následující prohlášení:

Je dobré a správné, že Německo brzy ukončí jadernou energii. Chceme se také rozloučit s uhelnou energií. Meklenbursko-Přední Pomořansko spoléhá na obnovitelné energie.

Chceme také využít příležitosti, které pro naši zemi nabízí vodíková technologie (spočívá nejen ve skladování energie), ale je to rovněž o vývoji nových, čistých hospodářských odvětví. Je nám však jasné, že plyn potřebujeme také jako zdroj energie, přinejmenším jako přechodovou technologii.

Proto jsme vždy podporovali projekt plynovodu. Jsme extrémně rozzlobení na pokusy o vydírání z USA. Takhle se k sobě mezi spřátelenými národy nelze chovat.

„Skutečnost, že k zajištění dokončení projektu podle německého a evropského práva je nutná nadace ze spolkové země Meklenbursko-Přední Pomořansko, jasně ukazuje, že EU potřebuje přísnější nástroje, aby se mohla účinně bránit proti zasahování USA do naší energetické politiky,“ uvedl předseda Výboru pro hospodářství a energetiku (Ausschuss für Wirtschaft und Energie) z německého Spolkového sněmu Klaus Ernst.

Psali jsme:

Ilustrační foto: Autor –  Gerd Fahrenhorst CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=83530251

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.